We zien er waarschijnlijk allemaal graag uitgerust, fris en jong uit. Maar of we nu willen of niet: naarmate we ouder worden, wint de zwaartekracht het van de elasticiteit van onze huid. Steeds meer mensen overwegen Botox. Ze vragen zich af ‘Is Botox gevaarlijk?’ 5 vragen over Botox aan cosmetisch arts KNMG Arthur Ludlage.
Botox is een merknaam voor de werkzame stof Botuline toxine. Zoals we vaak om een aspirine vragen, terwijl we een paracetamol bedoelen. Daarom is de term Botuline toxine beter op z’n plaats dan Botox. Bij ABC Clinic werken we met het merk Azzalure. Het draait allemaal om een bacterie in de grond die Botuline toxine afscheidt: een natuurlijk eiwit dat al sinds de jaren 50 gebruikt wordt om spasmen bij neurologische patiënten op te heffen.
Het viel een Canadese oogarts in de jaren 90 op dat de kraaienpootjes verminderden van haar patiënten nadat zij ze behandeld had met Botuline toxine tegen een oogspasme. Twee jaar later verscheen het eerste wetenschappelijke artikel over het gebruik van Botuline toxine als cosmetische toepassing. Kort erop is het eiwit in kleine hoeveelheden en zeer verdund cosmetisch ingezet.
Het middel wordt al 30 jaar door miljoenen mensen gebruikt. Via een heel dun naaldje wordt de waterige substantie in de spier gespoten. 100% zekerheid heb je nooit, maar onveiligheid is nooit vastgesteld. Totdat het tegendeel bewezen is, is Botox dus veilig. Het zorgt er enkel voor dat de overdacht van de zenuw naar de spier mislukt met als gevolg dat de huid niet meer samentrekt en de rimpel als het ware gladstrijkt.
Botuline toxine zorgt ervoor dat de zenuwoverdracht naar de spieren stopt. Vooral interessant in het bovenste deel van het hoofd. Denk aan een voorhoofdsrimpel, frons en de kraaienpootjes. Maar ik gebruik het ook bij mensen die last hebben van tandenknarsen/kaakklemmen, migraine en overmatig zweten.
In het onderste deel van het gelaat zijn fillers vaak een goede oplossing. Zoals de naam al zegt, is dit een opvulmiddel. ‘Vanaf het dertigste levensjaar verliezen we elk jaar volume in het gezicht door het afnemen van het onderhuidse vet en ook door botresorptie’. Fillers brengen het volume in het gelaat terug waardoor men minder last heeft van een neus-lippenplooi, afhangende mondhoeken en kaakzakjes/slappere kaaklijn. Per situatie kijk ik natuurlijk goed naar een gezicht om te onderzoeken welke hoeveelheid op welke plek nodig is.”.
Het resultaat van een injectable behandeling valt of staat natuurlijk met een goede en ervaren arts. Zoek naar een cosmetisch arts ‘KNMG’. Op dit moment is er via de NVCG een aparte opleiding waarmee je deze titel verwerft. Lees ook vooral reviews over cosmetisch artsen KNMG van mensen die je voorgingen.
Paardeweide 22
4824 EH Breda
076 – 542 31 54
info@abc-clinic.nl
Behalve in Breda ook in Zeist en Zoetermeer!