e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b
photo-frame Guido Dolmans Plastisch chirurg ABC Clinic
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Guido Dolmans

Gynaecomastie

Gynaecomastie is de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen en is een veelvoorkomend probleem.

Wat is gynaecomastie (gyno mannen)

Gynaecomastie (gynaecomastia van het Griekse gyne ‘vrouw’ en mastos ‘borst) is de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen en is een veel voorkomend probleem. Dit wordt meestal zichtbaar in de puberteit, maar ook op middelbare leeftijd kunnen borsten bij mannen ontstaan (man boobs). De oorzaak is vaak onduidelijk en vaak verdwijnt dit vanzelf weer. Mocht u last hebben of blijven houden van gynaecomastie en schaamt u zich hiervoor? Dan is een borstverkleining voor de man, ook wel gyno mannen genoemd, een mooie en zeer dankbare oplossing. De behandeling bestaat uit het verwijderen van teveel vet- en/of klierweefsel waardoor de oorspronkelijke contouren van de borst worden hersteld.

De symptomen en oorzaken van gynaecomastie

Hieronder worden de belangrijkste symptomen en oorzaken van gynaecomastie opgesomd.

Symptomen:

 • Vergrote borstklieren bij mannen;
 • Gezwollen borstweefsel;
 • Pijn of gevoeligheid in de borsten
 • Asymmetrische borstgroei (ene borst groter dan de andere).

Oorzaken:

 • Hormonale disbalans (verhoogde oestrogeen of verlaagde testosteron);
 • Puberteit (tijdelijke hormonale veranderingen);
 • Ouderdom (natuurlijke hormonale veranderingen);
 • Medicatiegebruik (anabole steroïden, bepaalde antidepressiva);
 • Gezondheidsproblemen;
 • Gebruik van drugs en alcohol;
 • Genetische factoren (erfelijke aanleg).

Gynaecomastie operatie

De borstverkleining bij gynaecomastie kan zowel onder algehele narcose en plaatselijke verdoving plaatsvinden. Dit is afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van klierweefsel. Indien u enkel vetweefsel heeft, zal de behandeling bestaan uit een liposuctie onder lokale verdoving. Indien er naast het vetweefsel ook klierweefsel aanwezig is, zal de behandeling uitgebreider zijn en worden uitgevoerd onder algehele narcose. De anesthesist zal u voor aanvang van de behandeling onder algehele narcose brengen.

Om het overtollig klierweefsel te kunnen verwijderen, maakt de plastisch chirurg een klein sneetje aan de onderzijde van de tepelhof. Het overschot aan klierweefsel van de huid en spier wordt vervolgens losgemaakt en verwijderd. Nadat het sneetje is gehecht, wordt het overtollige vetweefsel weggezogen met hulp van een liposuctie-behandeling. Het aanbrengen van een verband rond de borst is het laatste onderdeel van de ingreep.

Gynaecomastie behandeling zonder operatie?

Een gynaecomastie behandeling is een chirurgische ingreep en kan dus niet zonder operatie uitgevoerd worden. Natuurlijk kun je met sporten, voeding en een gezonde leefstijl proberen van de borstvorming af te komen, maar bij gynaecomastie is dit juist het probleem. Sporten, voeding en een gezonde leefstijl veranderen niets aan de situatie en dus is een operatie de oplossing om van de mannenborsten af te komen.

Het herstel

Bij verwijderen van vet- en klierweefsel:
Direct na de operatie kunt u last hebben van zwellingen en stijfheid. In de loop van de week zal dit ongemak afnemen en wordt het eerste effect al goed zichtbaar. U kunt uw bezigheden na enkele dagen weer oppakken en ook zwaardere inspanning is na een week of zes weer mogelijk. De eerste maanden kunnen de littekens nog wat vurig van kleur zijn. Na verloop van tijd zal dit langzaam verdwijnen en zullen de littekens nauwelijks nog zichtbaar zijn. Na ongeveer zes maanden zijn de nieuwe contouren van de borstkas blijvend gevormd.

Bij verwijderen van enkel vetweefsel:
De eerste dagen na de ingreep kunt u last krijgen van zwellingen en blauwe plekken. Deze zullen in de loop van de week afnemen en het eerste resultaat zal zichtbaar worden. Pas na twee tot drie maanden zal het definitieve effect bereikt zijn.

Complicaties

Wanneer gynaecomastie chirurgisch behandeld wordt, zijn er enkele mogelijke postoperatieve complicaties waarmee rekening gehouden moet worden.

Postoperatieve complicaties:

 • Infectie: Ontsteking van het operatiegebied, wat antibiotische behandeling kan vereisen.
 • Littekens: Vorming van zichtbare littekens op de borst, die soms cosmetisch storend kunnen zijn.
 • Bloeding: Bloedingen tijdens of na de operatie die aanvullende medische ingrepen kunnen vereisen.
 • Asymmetrie: Ongelijke grootte of vorm van de borsten na de operatie.
 • Veranderingen in gevoeligheid: Verlies van gevoel of overgevoeligheid in de tepel of borst.
 • Huidnecrose: Afsterven van huidweefsel door onvoldoende bloedtoevoer, wat verdere behandeling nodig kan maken.
 • Herstelproblemen: Langdurige zwelling, pijn of andere complicaties die het herstelproces vertragen.

Belangrijke aandachtspunten wanneer je een ingreep overweegt:

 • Kies een ervaren speciaist: De ervaring en bekwaamheid van de chirurg spelen een grote rol in het succes van de operatie en het verminderen van complicaties.
 • Volg postoperatieve instructies: Het nauwkeurig opvolgen van de instructies van de arts na de ingreep is essentieel voor een goed herstel en het minimaliseren van risico’s.

Gynaecomastie behandeling kosten

LiposuctieKosten
Consult€50,-
Behandeling van één zone€1995,-
Liposuctie meerdere zones
Eerste zone€1295,-
Tweede zone€1195,-
Derde zone€1095,-
Vierde zone€995,-
Vijfde zone€895,-
Anesthesie
Roesje€250,-
Sedatie€700,-
Algehele anesthesie€600,-
Drukkleding na behandeling
Drukkleding lichaam€145,-
Drukkleding gezicht€100,-

Een consult is altijd noodzakelijk om zekerheid te kunnen geven over de kosten en het resultaat van de operatie van gynaecomastie. Daarvoor moet de plastisch chirurg of arts u dus gezien hebben. Het consult is geheel vrijblijvend en kost €50,-.

Vergoeding

Een behandeling aan gynaecomastie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Betalen in termijnen

Wilt u of kunt u de behandeling niet in één keer betalen? Wij werken voor termijnbetalingen of financieringen samen met Cosmetic Finance.

Consult met de plastisch chirurg?

Bij ABC Clinic starten we altijd met een vrijblijvend consult. De plastisch chirurg bespreekt uw wensen en verwachtingen, legt uit wat de mogelijkheden zijn en beantwoordt graag al uw vragen over de behandeling van gynaecomastie.

Wilt u meer weten over de behandeling van gynaecomastie? Bel dan naar 076 – 542 31 54 voor een vrijblijvende afspraak of vul het contactformulier in. U kunt ook eenvoudig online een afspraak inplannen.

Ik wil een consult inplannen

Veelgestelde vragen

Blijven er littekens achter na de borstverkleining bij gynaecomastie?

Bij een borstverkleining d.m.v. liposuctie zal er geen litteken achterblijven. Echter bij een borstverkleining d.m.v. een operatie, krijgt men wel littekens. Bij de operatie zal de plastisch chirurg een kleine snee aan de onderzijde van de tepelhof maken, het litteken zal dus aan de onderzijde van de tepelhof bevinden.  Dus het litteken zal niet zichtbaar zijn.

Is het resultaat van mijn borstverkleining (gynaecomastie) blijvend?

Of het resultaat van de borstverkleining blijvend is is afhankelijk van verschillende factoren. Het resultaat kan worden beïnvloed door veranderingen in gewicht. Wanneer het gewicht toeneemt bestaat de kans dat de borsten ook weer mee zullen groeien met de rest van het vetpercentage. Daarnaast is het lichaam onderhevig aan veroudering. Met de leeftijd wordt de huid wat slapper. Dit kan tot gevolg hebben dat de borst op termijn wat minder stevig wordt.

Wanneer is het resultaat van de borstverkleining bij gynaecomastie zichtbaar?

Wanneer je enkel het vetweefsel hebt laten verwijderen, zal je het eerste resultaat pas na een paar dagen zien. Dit in verband met het optreden van blauwe plekken en zwellingen na de behandeling. Het uiteindelijke resultaat zal pas na twee tot drie maanden zichtbaar zijn. Het resultaat na een operatie van het weghalen van het vet- en klierweefsel in de borst(en) zal net als bij het weghalen van het vetweefsel na een paar dagen al te zien zijn. Het definitieve resultaat zal na ongeveer zes maanden zichtbaar zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een borstverkleining bij gynaecomastie?

Je komt in aanmerking voor de borstverkleining voor mannen wanneer je minimaal achttien jaar oud bent en je last hebt van te veel vet (en klierweefsels) in je borst(en). Onze plastisch chirurgen bespreken graag de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend consultgesprek.

Relevante blogs

Lees al onze blogs
076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online