e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Ooglidcorrectie
photo-frame Drs. Dennis Goossens - Plastisch chirurg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Dennis Goossens

Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een mooie oplossing wanneer je last hebt van hangende oogleden of wallen onder de ogen. Je ziet er frisser uit en hoofdpijnklachten zullen verdwijnen. Behandelingen zijn al binnen 2 weken mogelijk door de dagelijkse aanwezigheid van onze plastisch chirurgen.

De mogelijkheden van een ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie of blepharoplastiek biedt een prachtige, natuurlijke oplossing voor iedereen die last heeft van hangende oogleden, wallen, ptosis (hangend bovenooglid) of wenkbrauwen die drukkend laag hangen. Deze symptomen leiden vaak tot een vermoeide, boze of verdrietige uitstraling. Maar dat is niet alles. Een correctie aan de oogleden kan ook verlichting bieden bij andere problemen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaakt door overtollige huid of wallen. Bovendien zal het resultaat van een ooglidcorrectie niet alleen je natuurlijke schoonheid benadrukken, maar ook het aanbrengen van oog make-up vereenvoudigen.

Bij ABC Clinic werken we uitsluitend met ervaren en gespecialiseerde plastisch chirurgen, waardoor je altijd kunt vertrouwen op veilige en bekwame handen. Sinds 2010 zijn we gespecialiseerd in deze ingreep.

Annette van der Weide, plastisch chirurg, ooglidcorrectie

Hoe lang heb je plezier van een ooglidcorrectie?

Het resultaat van een ooglidcorrectie houdt gemiddeld 10-20 jaar aan, afhankelijk van factoren zoals veroudering en levensstijl. Door een gezonde levensstijl te behouden en jouw huid goed te verzorgen, kun je het langst genieten van de resultaten van jouw ooglidcorrectie.

Boek direct jouw gratis consult

Resultaten en voor en na foto’s

Het resultaat van een ooglidcorrectie kent vele voordelen:

 1. Een verjongd en vooral frisser uiterlijk: door het verwijderen van overtollige huid, vet en evt. spier van de oogleden zie je er jeugdiger en vooral frisser uit.
 2. Een verbeterd gezichtsveld: je gezichtsveld kan belemmerd worden door de overtollige huid en vet op de bovenste oogleden. Na de ingreep is dit verdwenen.
 3. Vermindering van hoofdpijn, vermoeidheid en droge ogen: na de ingreep zijn deze klachten verdwenen.
 4. Eenvoudiger make-up aanbrengen: na de correctie is het aanbrengen van eyeliner of oogmake-up weer een plezierige ervaring.
 5. Langdurige resultaten: je nieuwe frisse blik is voor een lange tijd. De meeste mannen en vrouwen hebben 10 tot 20 jaar plezier van de ingreep.
Meer voor-na foto's

De behandeling 

Een ooglidcorrectie of blepharoplastiek wordt bij ABC Clinic onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt 45 tot 90 minuten, afhankelijk van de soort ingreep. De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: het gratis consult

Allereerst maak je een consultafspraak met de behandelend plastisch chirurg om de mogelijkheden te bespreken.

Stap 2: het besluit om de behandeling te laten uitvoeren

Veel mannen en vrouwen hebben al nagedacht over de behandeling en willen zich direct inschrijven voor een behandeldatum. Echter, er zijn ook voldoende mensen die het gesprek even willen laten bezinken en dan later het besluit nemen om de behandeling te willen inplannen.

Stap 3: het maken van foto’s en aftekenen

Voorafgaand aan de behandeling worden er foto’s gemaakt en tekent de plastisch chirurg het teveel aan huid af boven of onder de ogen.

Stap 4: de plaatselijke verdoving

Na de foto’s, het aftekenen en een time-out procedure met het operatieteam volgt de daadwerkelijke ingreep. Die begint met enkele prikjes voor de plaatselijk verdoving. Wanneer de verdoving werkt start de daadwerkelijke behandeling.

Stap 5: verwijderen van zowel huidoverschot, vet en spierweefsel

De plastisch chirurg maakt een incisie langs de natuurlijke plooien van de oogleden om overtollig huid-, spier- en vetweefsel te verwijderen. Bij een onderooglidcorrectie wordt het vet eventueel verdeeld om de traangoot onder de ogen mooi op te vullen.

Stap 6: hechten van het wondje

De laatste stap van de ingreep bestaat uit het hechten van de wondjes. De incisies worden gesloten met fijne hechtingen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen. Nadat de incisies gehecht begeleidt de assistent je naar een relaxstoel om de ogen te koelen. Daar kun je nog even genieten van een kop thee of koffie en worden de raadgevingen met je doorgenomen. Daarna kun je de kliniek verlaten. Let op: je mag niet zelf autorijden, zorg dus voor een chauffeur.

Stap 7: hechtingen verwijderen en nacontroles

Na één week kom je naar de kliniek voor het verwijderen van de hechtingen. Na 3 maanden heb je vervolgens een afspraak voor de eindcontrole. Tussentijds kun je vaker langskomen voor een controle als daar behoefte voor is.

Littekentje niet zichtbaar

De incisie bij een bovenooglidcorrectie bevindt zich in de plooi van de oogleden. Bij de onderooglidcorrectie is dit bij de wimperrand. Het littekentje is daardoor niet of nauwelijks zichtbaar.

De verschillende soorten ooglidcorrecties

Afhankelijk van de klachten zijn er verschillende soorten behandelingen: de bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie en wenkbrauwlift. De behandelingen kunnen ook gecombineerd worden.

Bovenooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie of ooglift is een ingreep die zich richt op het corrigeren van overtollig huid-, vet- en/of spierweefsel op de bovenste oogleden. Het zorgt ervoor dat de ogen er jeugdiger, frisser en meer uitgerust uitzien.

Hoe wordt een correctie van de bovenste oogleden uitgevoerd?

Een bovenooglidcorrectie is een ingreep die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. De plastisch chirurg maakt de incisie in de natuurlijke plooi van het ooglid. Hierdoor zijn de littekens niet zichtbaar. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie richt zich op het gebied onder de ogen: de wallen of oogwallen. De overtollige huid en vetophopingen onder de ogen kunnen ontstaan als gevolg van veroudering, erfelijkheid, gewichtsverlies, een verdrietige periode, slaaptekort of bepaalde medische aandoeningen. Een onderooglidcorrectie duurt ongeveer 75 minuten.

Hoe wordt een correctie van de onderste oogleden uitgevoerd?

Tijdens een onderooglidcorrectie maakt de plastisch chirurg een kleine incisie onder de wimper of in de plooien van de ooghoeken om de overtollige huid en vetophopingen te verwijderen. Indien nodig kan de chirurg ook spierweefsel fixeren om de oogleden te verstevigen. Er bestaan verschillende technieken om de correctie van de onderste oogleden uit te voeren.

De ingreep heeft alleen maar voordelen, waaronder het verminderen of weghalen van wallen en donkere kringen onder de ogen, het verminderen van tekenen van veroudering en het verbeteren van het algehele uiterlijk van de ogen. Bovendien zie je er een stuk frisser uit na een behandeling.

Wenkbrauwlift

Bij sommigen leidt een ooglidcorrectie niet tot het beste resultaat. Laaghangende of drukkende wenkbrauwen zijn veelal het probleem. Dan is een bovenooglidcorrectie met een wenkbrauwlift een betere oplossing. Een wenkbrauwlift is eigenlijk geen goed gekozen naam voor de ingreep, omdat je de wenkbrauw niet echt lift. Beter spreken we van een wenkbrauwfixatie: de wenkbrauwen worden als het ware vastgezet. Wanneer de wenkbrauwen daadwerkelijk gelift moeten worden is een voorhoofdslift of Fogli-wenkbrauwlift de beste oplossing. Tijdens een consult wordt bekeken wat voor jou de beste oplossing is.

Voordelen van een wenkbrauwlift:

 • Jongere en zelfverzekerde uitstraling;
 • Frisser uiterlijk;
 • Minder drukkende wenkbrauwen die o.a. hoofdpijn en een verminderd zicht kunnen veroorzaken.

Hoe wordt een wenkbrauwlift uitgevoerd?

Er zijn verschillende technieken om een wenkbrauwlift uit te voeren:

 1. Interne wenkbrauwlift;
 2. Directe wenkbrauwlift;
 3. Fogli wenkbrauwlift;
 4. Endoscopische voorhoofds- of wenkbrauwlift.
Gratis consult met de plastisch chirurg?

Wat kost een ooglidcorrectie?

Een correctie van de bovenste oogleden kost €995,- en een correctie van de onderste oogleden €1695,-. De prijs is voor beide ogen en inclusief de behandeling en controles door de plastisch chirurg. Wij maken daarbij géén onderscheid in kosten voor het verwijderen van vet, huid en spierweefsel, dit zit allemaal bij de prijs inbegrepen.

Vergoedt de zorgverzekeraar een ooglidcorrectie?

Vaak krijgen wij de vraag óf de ingreep vergoed wordt én wanneer deze wordt vergoed. Het simpele antwoord: de kosten van een ooglidcorrectie worden vrijwel nooit meer vergoed door de zorgverzekeraars. Enkel bij een bovenooglidcorrectie is er een zeer kleine kans op vergoeding vanuit de basisverzekering als er sprake is van een medische indicatie. Mocht de plastisch chirurg twijfelen of een ooglidcorrectie in jouw situatie wel vergoed zou kunnen worden zal hij of zij je doorsturen naar de huisarts.

Meer over de prijs

Het herstel na een ooglidcorrectie

Het herstel van een ooglidcorrectie varieert per persoon. Het duurt over het algemeen 1 tot 2 weken voordat de zwelling en blauwe plekken volledig verdwenen zijn. Direct na de ingreep kan er wat ongemak en pijn zijn. Dit kan je behandelen met pijnstillers en koude kompressen. Het is belangrijk om de instructies van de plastisch chirurg op te volgen om het risico op complicaties te minimaliseren. Vermijd zware fysieke activiteiten en het dragen van make-up en contactlenzen gedurende ten minste één week na de ingreep.

Meer over het herstel

Kans op complicaties

De kans op complicaties bij een ooglidcorrectie is zeer klein, omdat je wordt behandeld door een ervaren plastische chirurg en een ervaren OK-team. We zullen je goed voorbereiden op de behandeling en je ontvangt persoonlijk advies over de voorbereiding, behandeling en de herstelperiode. Het enige dat je wel moet doen is de raadgevingen opvolgen. Helaas blijft er altijd een kleine kans op onderstaande complicaties, maar samen maken we die kans zo klein mogelijk:

• Nabloedingen;
• Infectie of littekenvorming;
• Droge ogen;
• Vocht vasthouden;
• Blauwe plekken.

Kan een ooglidcorrectie mislukken?

Ondanks de mogelijke risico’s is een ooglidcorrectie een veilige ingreep wanneer deze wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De kans op mislukking is klein en kan altijd worden verholpen met een correctiebehandeling. Bespreek eventuele zorgen met jouw plastisch chirurg tijdens het consult.

Meer over complicaties

Beste kliniek voor ooglidcorrecties

ABC Clinic behoort tot de meest ervaren en beste klinieken van Nederland en België. Wij zijn namelijk sinds 2010 gespecialiseerd in ooglidcorrecties en voeren dagelijks ingrepen uit. Wij werken alléén met plastisch chirurgen voor deze chirurgische ingreep. Zij hebben een 12-jarige opleiding genoten en beheersen alle technieken om tot mooie en natuurlijke resultaten te komen. Daarbij kunnen zij de juiste diagnose stellen en deze ook behandelen. Afgelopen jaren zijn ook huisartsen, basisartsen, cosmetisch artsen of KNO-artsen zich gaan bezighouden met ooglidcorrecties. Echter, zij hebben niet de juiste opleiding gehad en beheersen niet alle technieken. Zij sturen niet voor niets cliënten door naar de plastisch chirurg als de diagnose te ingewikkeld is.

De expertise van de plastisch chirurgen staat garant voor kwaliteit. Hierbij worden zij geassisteerd door een team van ervaren OK-assistenten. Samen met onze persoonlijke aandacht en gastvrijheid behoort ABC Clinic hiermee tot de beste in Nederland én België. Naast ooglidcorrecties zijn we tevens gespecialiseerd in alle ingrepen rondom de ogen (zoals kraaienpootjes of fronsrimpel).

Ervaringen en reviews

De meerderheid van onze cliënten komt naar onze kliniek via ervaringen van anderen die een behandeling bij ons hebben ondergaan (broer, zus, buurman, vriend, vriendin of kennis). Lees de verschillende reviews en ervaringen op onafhankelijke websites zoals Kliniekervaringen, Google reviews en Zorgkaart Nederland.

ooglidcorrectie

 

Ooglidcorrectie

Gratis (video)-consult met een plastisch chirurg?

Elke behandeling starten we met een vrijblijvend en kosteloos consult met de behandelend plastisch chirurg. Onze ervaren plastisch chirurgen luisteren naar jouw persoonlijke wensen en verwachtingen en leggen uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. Natuurlijk krijg je ook alle gelegenheid om vragen te stellen. Bel voor een gratis consult naar 076 – 542 31 54. Je kunt ook het contactformulier invullen of online een afspraak inplannen.

Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig voor een ooglidcorrectie?

Nee, u heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist voor een ooglidcorrectie. Wanneer u in aanmerking zou komen voor een vergoeding (wat eigenlijk nooit meer aan de orde is), dan is een verwijzing wel nodig. Dit is gebruikelijk bij veel medische ingrepen die voor een vergoeding in aanmerking komen.  Echter, dit is bij een ooglidcorrectie bijna nooit meer het geval. Twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts om te bespreken of u in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie en hoe u de verwijzing kunt regelen.

Kan je tv kijken na ooglidcorrectie?

Het wordt niet aanbevolen om tv te kijken in de eerste dagen na een ooglidcorrectie omdat dit kan leiden tot droge ogen, meer zwelling of een vermoeid gevoel. Het is beter om te rusten en je ogen zoveel mogelijk te ontlasten om een ​​positief herstel te stimuleren. Raadpleeg de plastisch chirurg voor specifieke richtlijnen. 

Wat mag je niet doen na een ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie moet je vermijden om te tillen, te persen of te bukken totdat de hechtingen zijn verwijderd. Fysieke inspanning en sporten kunnen na ongeveer 2 tot 3 weken weer worden hervat, afhankelijk van de sport en inspanning. Het is normaal dat de littekens in de eerste 3 maanden nog rood kunnen zijn, maar geleidelijk aan zullen ze dezelfde kleur als je huid aannemen. Het is belangrijk om het advies van je arts op te volgen om te zorgen voor een goed herstel. Dit geldt vooral voor de eerste paar weken na de operatie.

Hoe kom ik in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

Om in aanmerking te komen voor een ooglidcorrectie vergoeding vanuit de basisverzekering moet er sprake zijn van een ernstige gezichtsveldbeperking veroorzaakt door verslapping of verlamming van het bovenooglid. Daarnaast moet u behandeld worden door een zorgverlener met een contract. De kans op een vergoeding is heel klein, daar er sprake moet zijn van een ernstige gezichtsveldbeperking.

Wat is de beste kliniek voor ooglidcorrectie?

Gespecialiseerde kliniek ABC Clinic wordt al jaren als een van de beste klinieken voor ooglidcorrecties van Nederland beoordeeld.

Hoe kan ik mijn oogleden liften?

Bij een ooglidcorrectie verwijdert de plastisch chirurg een reepje huid boven het oog en haalt tevens overtollig vet en spierweefsel weg. Vervolgens hecht de chirurg de resterende huid samen. De huid wordt strakgetrokken en kleine pleisters bedekken de hechtingen gedurende een aantal dagen. Een ooglidcorrectie zorgt ervoor dat de ogen er frisser en jonger uitzien.

Hoe lang blijven de ogen dik na een ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie kunnen de ogen tot 2 à 3 weken na de ingreep nog dik zijn. De meeste zwelling en verkleuringen zullen na 1 à 2 weken afnemen. Het eindresultaat van de correctie is zichtbaar na 3 maanden. Zorg voor voldoende rust en volg de aanwijzingen van jouw plastisch chirurg op voor een snel herstel.

Hoe lang duurt het voordat het litteken vervaagd na een ooglidcorrectie?

Gemiddeld duurt het 3 maanden tot 1 jaar voordat het littekentje volledig is vervaagd na een ooglidcorrectie. De incisies worden zo precies mogelijk geplaatst waardoor het litteken minimaal zichtbaar zal zijn. Na enkele weken zal het roodheid afnemen en na enkele maanden zal het litteken steeds minder zichtbaar worden. 

Hoe lang geen mascara na een ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie mag u ongeveer een week lang geen mascara gebruiken. Dit is omdat de hechtingen nog niet verwijderd zijn. Het kan enkele weken duren voordat de zwelling van uw oogleden is verdwenen en u weer goed make-up kunt aanbrengen. Het is belangrijk om te wachten totdat het gebied volledig is genezen, vooral omdat infecties kunnen optreden. Dit wordt met u besproken tijdens het consult en als de hechtingen worden verwijderd.

Hoe lang korstjes na een ooglidcorrectie?

Korstjes verdwijnen meestal na 1 tot 2 weken na een ooglidcorrectie. U kunt daarna eventueel de littekentjes verzorgen met een speciaal ontwikkelde littekencrème. Dit wordt met u besproken tijdens het consult en de nazorg.

Hoe lang mag je niet bukken na een ooglidcorrectie?

Je mag niet bukken tot de hechtingen na 7 dagen worden verwijderd na een ooglidcorrectie. Dit zorgt voor een sneller herstel en voorkomt dat de wond opent. Na de verwijdering van de hechtingen kan je je dagelijkse activiteiten voortzetten zonder enige beperkingen. Zorg ervoor dat je de instructies van je plastisch chirurg volgt om een snel herstel te garanderen.

Hoe lang mag je niet werken na een ooglidcorrectie?

De hersteltijd na een ooglidcorrectie varieert, maar meestal kunt u na vijf dagen weer aan het werk. Dit verschilt natuurlijk per beroep. Vermijd lichamelijke inspanning gedurende de eerste weken om het herstelproces niet te belemmeren. Plan uw werkzaamheden dan ook dienovereenkomstig. 

Hoe lang niet douchen na ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie is het aan te raden om minimaal 24 uur niet te douchen. Na deze periode kunt u weer voorzichtig douchen, maar zorg ervoor dat de wond droog blijft totdat de hechtingen verwijderd zijn. Het is raadzaam om iemand in de buurt te hebben tijdens het douchen in de eerste dagen na de operatie. Douche vooral ook niet te lang.

Hoe lang op je rug slapen na een ooglidcorrectie?

We raden aan om na een ooglidcorrectie zoveel mogelijk op je rug te slapen. Dit vermindert zwelling en voorkomt dat je onbewust op je gezicht slaapt. Houd er rekening mee dat dit ten minste een week moet worden volgehouden totdat de hechtingen zijn verwijderd. 

Hoe ogen koelen na ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie is het belangrijk om je ogen te koelen. Je kunt dit doen met een cool pack, ijsklontjes, of een bevroren zak doperwten. Zorg ervoor dat de huid niet te koud wordt door er een gaasje of zachte handdoek tussen te leggen. Het koelen van de ogen helpt om zwelling te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Hoe vaak kan je een ooglidcorrectie doen?

Het aantal keren dat je een ooglidcorrectie kan doen, hangt af van diverse factoren. Over het algemeen kan een ooglidcorrectie een blijvend resultaat bieden. Echter, ouderdomsverschijnselen en gewichtsschommelingen kunnen soms een reden zijn om opnieuw een ooglidcorrectie uit te voeren. Raadpleeg een ervaren plastisch chirurg voor meer informatie over herhaalde correcties.

Wie voert de ooglidcorrectie uit?

Wij begrijpen dat u benieuwd bent naar de behandelaar voor uw ooglidcorrectie. Wij werken enkel met ervaren plastisch chirurgen voor de ooglidcorrecties. Zij hebben allen veel ervaring met de ooglidcorrectie en zijn gespecialiseerd in deze behandeling.

Relevante blogs ooglidcorrectie

Lees alle blogs
076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult