e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b
Drs. Dennis Goossens - Plastisch chirurg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Dennis Goossens

Ooglidcorrectie complicaties

Complicaties komen bij een ooglidcorrectie zeer zelden voor als je wordt behandeld door een ervaren plastisch chirurg. Bij ABC Clinic werken we alléén met plastisch chirurgen voor de ooglidcorrecties.

Ooglidcorrectie complicaties

Bij een plastisch chirurgische ingreep, zoals een ooglidcorrectie, kunnen er altijd complicaties ontstaan. De kans hierop is erg klein wanneer:

 • u zich laat behandelen door een ervaren plastisch chirurg;
 • u zich laat behandelen in een daarvoor geschikte ruimte;
 • u zich aan de raadgevingen houdt.

Daarbij is het ook belangrijk en fijn om te weten dat een eventuele complicatie door een plastisch chirurg goed verholpen kan worden.

Na een ooglidcorrectie moet je wel rekening houden met de volgende zaken:

Blauwe plekken

De eerste dagen na de ingreep kunnen de ogen gezwollen en blauw gekleurd zijn; dit kan er alarmerend uitzien en uitzakken naar de onderste oogleden. Dit is vooral het geval bij een boven- én onderooglidcorrectie of wenkbrauwlift. De blauwverkleuring en eventuele zwelling zijn een normale reactie van het lichaam. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Vocht vasthouden na een ooglidcorrectie

Het vasthouden van vocht na een ingreep is heel normaal. Na 2 dagen is dit op zijn hoogtepunt. Het is belangrijk om voldoende te rusten en koude kompressen te gebruiken om de zwelling te verminderen. Veel water drinken en het eten van vocht afdrijvende voeding wordt aanbevolen. Denk aan selderij, peterselie, ananas, gember, komkommer, paardenbloem of asperges.

Herstel van het litteken

Een ooglidcorrectie laat een litteken achter, maar deze is minimaal en niet zichtbaar. Het litteken valt mooi in de plooi van de wimper of in de natuurlijke plooi van de bovenoogleden. Om het littekenweefsel na een ooglidcorrectie toch tot een minimum te beperken, kun je evt. gebruik maken van een littekencrème wanneer de wond gesloten is. Dit is echter meestal niet noodzakelijk. Het litteken zal in vrijwel alle gevallen mooi herstellen zodat het nagenoeg onzichtbaar is.

 

Afspraak maken voor een gratis consult?

Bovenooglidcorrectie complicaties

Er kunnen zich enkele complicaties voordoen na een correctie van de bovenoogleden. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van ogen die niet helemaal goed sluiten. Dit komt vrijwel altijd door de zwelling van de bovenoogleden. Gevolg kan zijn dat je last krijgt van droge ogen. Je kunt hiervoor oogdruppels gebruiken die je bij de drogist kunt kopen. Daarnaast kan er de eerste dag na de ingreep nog een druppeltje vocht met bloed uit de ogen komen, dit is de verdovingsvloeistof. Dit kun je het beste deppen met een gaasje of schone zakdoek (niet wrijven). Ook kun je een trekkerig gevoel bij de oogleden ervaren. Dit kan komen door een reactie van het litteken. Deze complicatie kan enkele weken aanhouden, daarna verdwijnt deze vanzelf. Tenslotte bestaat er een kleine kans op een nabloeding. In dit geval kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij zijn 24/7 telefonisch bereikbaar.

Lees meer

Onderooglidcorrectie complicaties

Ook bij een correctie van de onderste oogleden kunnen zich complicaties voordoen. Je kunt altijd last krijgen van een bloeduitstorting. Dit is meestal niet ernstig en verdwijnt vanzelf. Wij raden je altijd aan om na de ingreep goed te koelen. Daarnaast kan het onderste ooglid trekkend aanvoelen. Ook bij de onderooglidcorrectie kan het voorkomen dat de ogen niet volledig sluiten. Dit komt door de zwelling die zich kan voordoen na de ingreep. Wanneer je hierdoor last krijgt van droge ogen, raden wij aan om oogdruppels te halen bij de drogist.

Maak je je zich zorgen na de behandeling of heb je vragen? Neem dan altijd contact met ons op. Er is dagelijks een cosmetisch arts (KNMG) en plastisch chirurg aanwezig in de kliniek.

Lees meer

Rare ogen na een ooglidcorrectie

Er zijn een paar redenen waarom je ogen er anders of raar uit kunnen zien na een ooglidcorrectie:

 • Zwelling en blauwe plekken: direct na een ooglidcorrectie zal een zwelling optreden en kunnen er blauwe plekken ontstaan. Dit is heel normaal. Dit zorgt er alleen wel voor dat je ogen er tijdelijk anders uitzien dan normaal. De een heeft hier meer last van dan de ander. Zwelling en blauwe plekken nemen geleidelijk af naarmate je herstelt.
 • Verandering van de vorm van het oog: een ooglidcorrectie kan invloed hebben op de vorm van de ogen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er te veel huid of vet is verwijderd tijdens de operatie. Als dit het geval is, kan het leiden tot een verandering in de natuurlijke contour van de ogen. Omdat wij een gespecialiseerde ooglidcorrectiekliniek zijn met ervaren plastisch chirurgen hoef je hier niet bang voor te zijn.
 • Asymmetrie: asymmetrie tussen beide ogen kan ontstaan na de ingreep. Dit verdwijnt naarmate her herstel vordert. In sommige gevallen kan een nabehandeling nodig zijn om deze asymmetrie te corrigeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het herstel na een ooglidcorrectie enige tijd kan duren. Rare ogen na een ooglidcorrectie zijn de eerste dagen na een ingreep heel normaal. Mocht je je echter zorgen maken dan is het belangrijk op contact met ons op te nemen, zodat de plastisch chirurg je kan zien. Hij of zij kan een beter inzicht geven in de specifieke veranderingen die je opmerkt en advies geven over verdere stappen die je kunt nemen.

Bultjes op het litteken na ooglidcorrectie

Soms kan het voorkomen dat je bultjes op je litteken krijgt na een ooglidcorrectie. Deze bultjes kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Littekenweefsel: tijdens de genezing van de ingreep kan er zich rondom het operatiegebied littekenweefsel vormen. Dit zou kunnen leiden tot verdikte of onregelmatige littekens, ook wel bekend als keloïden of hypertrofische littekens.
 • Hechtingen: Er worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt om de incisies te sluiten. Deze kunnen soms gaan irriteren of een reactie van het lichaam uitlokken, resulterend in bultjes op het litteken.
 • Infectie: Het is erg zeldzaam, maar er kan altijd een infectie optreden na de ingreep, ook bij een ooglidcorrectie. Dit kan leiden tot een ontsteking en de vorming van bultjes op het litteken.

Het is erg belangrijk dat je contact met de kliniek opneemt als er zich bultjes vormen op het litteken. Dit om een juiste diagnose te krijgen en de beste behandelingsopties te bespreken. De plastisch chirurg kan de bultjes bekijken en  beoordelen wat de oorzaak ervan is. Ook kunnen de oplossingen met je besproken worden, zoals:

 • Crèmes of zalf om het littekenweefsel te verzachten en te verminderen;
 • Injecties met corticosteroïden om ontsteking en littekenvorming te verminderen;
 • Chirurgische nabehandeling om het litteken te corrigeren.

Jeuk na een ooglidcorrectie

Jeuk is vaak een teken van genezing. Toch kan het belangrijk zijn om contact met ons op te nemen als je veel last hebt van jeuk. Jeuk kan, behalve een hele normale reactie zijn op het genezingsproces, ook wijzen op een infectie of een allergische reactie. De plastisch chirurg kan dit goed beoordelen als je een afspraak met hem of haar maakt voor een extra controle.

Enkele algemene tips die je kunnen helpen bij de jeuk:

 • Niet krabben: hoe verleidelijk het ook is, probeer niet te krabben, omdat dit de huid kan beschadigen en het herstel kan vertragen.
 • Koude kompressen: breng voorzichtig een koud kompres of een schone, koude doek aan op het jeukende ooglid. Dit kan wat verlichting bieden.
 • Hydrateer de huid: houd het geopereerde gebied goed gehydrateerd door een milde, niet-irriterende oogcrème of zalf aan te brengen zoals voorgeschreven door de chirurg.
 • Vermijd irriterende stoffen: vermijd het gebruik van cosmetica, reinigingsproducten of andere producten die irriterende stoffen bevatten in de buurt van je ogen.

Zorg er altijd voor dat je de ontvangen postoperatieve instructies goed opvolgt, inclusief eventuele voorgeschreven medicijnen of oogdruppels.

 

Gratis (video)-consult met een plastisch chirurg?

Elke behandeling starten we met een vrijblijvend en kosteloos consult met de behandelend plastisch chirurg. Onze ervaren plastisch chirurgen luisteren naar jouw persoonlijke wensen en verwachtingen en leggen uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. Natuurlijk krijg je ook alle gelegenheid om vragen te stellen. Bel voor een gratis consult naar 076 – 542 31 54. Je kunt ook het contactformulier invullen of een afspraak online inplannen. Voor de bovenoogleden is een video-consult ook mogelijk.

Gratis consult?

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik oppassen met bukken of persen na een behandeling aan de ogen?

Na een ooglidcorrectie, zowel bovenooglidcorrectie als onderooglidcorrectie, is het belangrijk om niet te veel druk te zetten rondom het behandelde gebied. Dit geldt ook voor bukken of persen. Dokter Dennis Goossens legt u dit uit in een uitgebreide video.

Hoe lang zwelling na een ooglidcorrectie?

Na een bovenooglidcorrectie is zwelling en verkleuring meestal na 1 tot 2 weken weg, terwijl het na een onderooglidcorrectie soms 2 tot 3 weken duurt. Je ziet het uiteindelijke resultaat na ongeveer 3 maanden. Vermijd alcohol en zout voedsel om het herstel te versnellen.

Hoe lang duurt genezing na ooglidcorrectie?

De genezingsduur varieert dus per persoon en hangt af van de soort ooglidcorrectie. Gemiddeld is de zwelling en verkleuring na een bovenooglidcorrectie na 1 à 2 weken verdwenen en bij een onderooglidcorrectie duurt dit 2 à 3 weken. Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer 3 maanden te zien.

Kan een ooglift of oogcorrectie mislukken?

Een ooglidcorrectie is een plastisch chirurgische ingreep en elke ingreep kent risico’s en mogelijke complicaties. Kies altijd voor een plastisch chirurg als je een ooglidcorrectie of andere plastisch chirurgische ingreep wilt ondergaan. De plastisch chirurg is de juiste medisch specialist die anatomisch precies weet hoe hij of zij de juiste diagnose kan stellen, de behandeling juist kan uitvoeren én ook zelfstandig eventuele complicaties kan oplossen. Wij zien in de kliniek regelmatig ontevreden cliënten die helaas behandeld zijn door een niet-plastisch chirurg. Dan is er niet voldoende huid weggenomen of is er niets met de spier gedaan. Ook zien we regelmatig mensen die eigenlijk een wenkbrauwlift in combinatie met een ooglidcorrectie hadden moeten ondergaan voor een optimaal en duurzaam resultaat. Kies daarom altijd voor een goede kliniek met de juiste medisch specialist, in dit geval een plastisch chirurg. Bekijk onze checklist!

Hoe lang mag ik niet zonnen na een ooglidcorrectie?

Wij raden de eerste 4 weken na de ooglidcorrectie af om de zon in te gaan of onder de zonnebank te gaan. Gaat u toch in de zon, gebruik dan een goede zonnebril en een goede zonnecrème. Door de warmte kan een zwelling ontstaan en kan het litteken verbranden. Daarnaast raden wij u aan het eerste jaar het litteken goed te beschermen tegen de zon (SPF 50). Wanneer een litteken verbrandt zal deze altijd goed zichtbaar blijven. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

 

Mag ik alcohol drinken voor of na de ooglidcorrectie?

Omdat alcohol een slechte invloed heeft op de verdoving raden wij aan om twee dagen voor én na de ooglidcorrectie te stoppen met het nuttigen van alcohol. Alcohol is bloedverdunnend en kan voor complicaties zorgen tijdens de ingreep, zoals een bloedinkje die niet te stelpen is.

Zijn er littekens zichtbaar na een ooglidcorrectie?

Bij een bovenooglidcorrectie worden de incisies in de plooi van de oogleden gemaakt. Bij een onderooglidcorrectie valt het litteken aan de binnenzijde van de ogen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de littekens zichtbaar blijven.

Waarom droge ogen na ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie kan de traanproductie tijdelijk worden verstoord, waardoor de ogen droog kunnen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt meestal na enkele weken tot maanden.

076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult