e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Ooglidcorrectie vergoeding

Wordt een ooglidcorrectie vergoed? Bovenooglidcorrecties worden nauwelijks nog vergoed, onderooglidcorrecties worden nooit vergoed. Wij vertellen je er op deze pagina meer over.

Ooglidcorrectie vergoeding – Richtlijnen in 2024

Veel van onze cliënten vragen zich af of een ooglidcorrectie wordt vergoed. Het antwoord hierop is: je hebt een zeer kleine kans op een vergoeding. Volgens de richtlijnen wordt in 2024 een ooglidcorrectie alléén vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een medische noodzaak. Een ooglidcorrectie voor cosmetische doeleinden wordt nooit vergoed.

Een ooglidcorrectie met medische noodzaak

Een ooglidcorrectie wordt alleen vergoed wanneer je voldoet aan de richtlijnen voor medische noodzaak. Dit geldt overigens alléén voor de bovenooglidcorrecties. Onderooglidcorrecties worden nooit vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.

Ooglidcorrectie vanuit de basisverzekering: wat is een medische noodzaak?

Een bovenooglidcorrectie wordt dus (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een medische noodzaak. Wanneer spreken we van een medische noodzaak? De zorgverzekeraars spreken van een medische noodzaak voor een ooglidcorrectie wanneer er sprake is van:

  • verslapte of verlamde bovenoogleden door een geboorteafwijking of een chronische ziekte die vanaf de geboorte wordt meegedragen;
  • een ernstige gezichtsveldbeperking. Dit houdt in dat de onderrand van het bovenste ooglid bij ontspannen, recht vooruitkijken minimaal 1 mm boven het centrum van de pupil hangt, zie foto hieronder.

Als je denkt dat je aan deze eisen voldoet, dan kun je hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je doorsturen naar een privékliniek of ziekenhuis.

Ooglidcorrectie vergoeding

Ooglidcorrectie vanuit de aanvullende verzekering

De ziektekostenverzekering kan een ooglidcorrectie (gedeeltelijk) vergoeden vanuit de aanvullende verzekering wanneer er sprake is van een medische indicatie. Deze richtlijnen zijn iets minder strikt dan bij een vergoeding vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering geldt ook géén eigen risico. Als je voldoet aan één van de volgende eisen, kun je aanspraak maken op een vergoeding voor een ooglidcorrectie:

  • De pupil wordt ten minste voor een derde deel bedekt door het bovenooglid of de overhangende huidplooi;
  • er is een beperking van het zijwaartse gezichtsveld door het uitgesproken hangen van het bovenooglid of de omliggende huidplooi;
  • er is sprake van aantoonbaar onbehandelbaar smetten in de huidplooi van het bovenooglid.

Vergoeding per zorgverzekeraar

De vergoeding voor een ooglidcorrectie verschilt per verzekeraar. Wij raden je aan de polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met uw verzekeraar voor de eisen. Om in aanmerking te komen, dient een arts voorafgaand aan de correctie een verwijzing af te geven én moet de verzekeraar toestemming geven voor de ingreep.

Omdat de kans op vergoeding zo klein is werken wij niet samen met zorgverzekeraars en moet je bij ons de behandeling altijd zelf betalen.

Gratis (video)-consult met de plastisch chirurg?

Een consult is in te plannen bij ons in de kliniek of als video-consult. De plastisch chirurg staat tijdens het consult stil bij jouw wensen en verwachtingen omtrent een eventuele ooglidcorrectie, legt uit wat de mogelijkheden zijn en beantwoordt alle vragen. Je kunt een consult of video-consult inplannen door ons contactformulier in te vullen, online in te plannen of door te bellen naar 076 – 542 31 54.

Afspraak inplannen?

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn ooglidcorrectie in termijnen betalen?

Wij werken zelf niet met behandelingen of ingrepen betalen in termijnen. Wel kunt u uw ooglidcorrectie financieren via Cosmetic Finance. U sluit hier een lening af en betaalt deze in termijnen terug. Meer informatie vindt u op: http://cosmeticfinance.nl

Wat kost een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is mogelijk vanaf € 995,-. Een bovenooglidcorrectie kost € 995,- en een onderooglidcorrectie kost € 1.695,-. Dit is natuurlijk voor beide ogen. Een boven- en onderooglidcorrectie kost € 2.595,-. De behandeling wordt uitgevoerd door zeer ervaren plastisch chirurgen, dus geen huisarts, basisarts of cosmetisch arts.

Heb ik een verwijzing nodig voor een ooglidcorrectie?

Nee, u heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist voor een ooglidcorrectie. Wanneer u in aanmerking zou komen voor een vergoeding (wat eigenlijk nooit meer aan de orde is), dan is een verwijzing wel nodig. Dit is gebruikelijk bij veel medische ingrepen die voor een vergoeding in aanmerking komen.  Echter, dit is bij een ooglidcorrectie bijna nooit meer het geval. Twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts om te bespreken of u in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie en hoe u de verwijzing kunt regelen.

Hoe krijg ik een ooglidcorrectie vergoed?

Een ooglidcorrectie kan vergoed worden uit de basisverzekering als er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of verlamming van het bovenooglid. Dit geldt alleen als u naar een zorgverlener gaat met een contract voor uw behandeling. Zorg ervoor dat u voorafgaand aan de ingreep altijd contact opneemt met uw zorgverzekeraar om te controleren of de kosten vergoed worden. De kans op een vergoeding is tegenwoordig minimaal. 

Kun je een ooglidcorrectie vergoed krijgen?

De ingreep komt nauwelijks nog in aanmerking voor een vergoeding. In slechts incidentele gevallen kan een bovenooglidcorrectie (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Een bovenooglidcorrectie wordt dus vrijwel nooit meer vergoed door de zorgverzekeraar. De voorwaarden voor een vergoeding zijn dusdanig streng dat slechts enkelen in aanmerking komen voor een vergoeding. Een onderooglidcorrectie wordt sowieso nooit vergoed, omdat deze ingreep altijd als een esthetische behandeling wordt gezien.

076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult