Ooglidcorrectie vergoeding

Wordt een ooglidcorrectie vergoed? Wij vertellen u meer over de eisen die zorgverzekeringen stellen om in aanmerking te komen voor een eventuele vergoeding van een ooglidcorrectie.

Vergoeding ooglidcorrectie

Veel van onze cliënten vragen zich af of een ooglidcorrectie wordt vergoed. De kans op een vergoeding is zeer klein. Om hiervoor in aanmerking te komen is een medische indicatie noodzakelijk. Op deze pagina vertellen wij u meer over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vergoeding.

Richtlijnen van 2021

Volgens de richtlijnen voor een ooglidcorrectie vergoeding, wordt in 2021 een ooglidcorrectie enkel vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een medische noodzaak. Een ooglidcorrectie voor cosmetische doeleinden wordt nooit vergoed.

Een ooglidcorrectie met medische noodzaak

Al sinds 2017 wordt een ooglidcorrectie enkel vergoed wanneer u voldoet aan de richtlijnen voor medische noodzaak. Dit geldt enkel voor de bovenooglidcorrectie. Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.

Ooglidcorrectie vanuit de basisverzekering

Een bovenooglidcorrectie wordt (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een medische noodzaak. We spreken van een medische noodzaak voor een ooglidcorrectie wanneer er sprake is van:

  • verslapte of verlamde bovenoogleden door een geboorteafwijking of een chronische ziekte die vanaf de geboorte wordt meegedragen;
  • een ernstige gezichtsveldbeperking. Dit houdt in dat de onderrand van het bovenste ooglid bij ontspannen, recht vooruitkijken minimaal 1 mm boven het centrum van de pupil hangt.

Als u denkt dat u aan deze eisen voldoet, kunt u hiervoor een afspraak maken bij uw huisarts. De huisarts kan u doorsturen naar een kliniek of ziekenhuis.

Ooglidcorrectie vanuit de aanvullende verzekering

Uw ziektekostenverzekering kan een ooglidcorrectie (gedeeltelijk) vergoeden vanuit de aanvullende verzekering wanneer er sprake is van een medische indicatie. Deze richtlijnen zijn minder strikt dan bij een vergoeding vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering geldt géén eigen risico. Als u voldoet aan één van de volgende eisen, kunt u aanspraak maken op een vergoeding voor een ooglidcorrectie vanuit de aanvullende verzekering:

  • De pupil wordt ten minste voor een derde deel bedekt door het bovenooglid of de overhangende huidplooi;
  • er is een beperking van het zijwaartse gezichtsveld door het uitgesproken hangen van het bovenooglid of de omliggende huidplooi;
  • er is sprake van aantoonbaar onbehandelbaar smetten in de huidplooi van het bovenooglid.

Vergoeding per zorgverzekeraar

De vergoeding voor uw ooglidcorrectie verschilt per verzekeraar. Wij raden u aan de polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met uw verzekeraar voor de eisen. Om in aanmerking te komen, dient een arts voorafgaand aan de correctie een verwijzing af te geven én moet de verzekeraar toestemming geven voor de ingreep.

Omdat de kans op vergoeding zo klein is werken wij niet samen met zorgverzekeraars en moet u bij ons de behandeling altijd zelf betalen.

Gratis consult met de plastisch chirurg?

Een consult is altijd nodig om vast te stellen welke behandeling voor u geschikt is. Een consult is in te plannen bij ons in de kliniek of als video-consult. Een video-consult is enkel in te plannen voor de bovenooglidcorrectie bij plastisch chirurg Marjolijn van Abeelen.

De plastisch chirurg staat tijdens het consult stil bij uw wensen en verwachtingen, legt uit wat de mogelijkheden zijn en beantwoordt eventuele vragen. U kunt uw consult of video-consult inplannen door ons contactformulier in te vullen, online in te plannen of door te bellen naar 076 – 542 31 54.

Gratis consult inplannen
Kan ik mijn ooglidcorrectie in termijnen betalen?

Wij werken niet met behandelingen of ingrepen betalen in termijnen. Wel kunt u uw ooglidcorrectie financieren via Cosmetic Finance. U sluit hier een lening af en betaalt deze in termijnen terug. Meer informatie vindt u op: http://cosmeticfinance.nl

Zijn de weergegeven kosten voor één oog of beide ogen?

De kosten die op onze website worden weergegeven zijn voor beide ogen. U betaalt de behandeling dus niet per oog.

Wat kost een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is mogelijk vanaf € 995,-. Een bovenooglidcorrectie kost € 995,- en een onderooglidcorrectie kost € 1.695,-. Dit is natuurlijk voor beide ogen. Een boven- en onderooglidcorrectie kost € 2.595,-. De behandeling wordt uitgevoerd door zeer ervaren plastisch chirurgen, dus geen huisarts, basisarts of cosmetisch arts.

Hoe lang duurt de zwelling na een ooglidcorrectie?

Ieder gezicht is anders en ieder persoon herstelt op een andere manier. Hoe lang de zwelling duurt na een ooglidcorrectie verschilt per persoon. Zwelling kan na een week weg zijn, soms duurt het twee weken voordat de zwelling afneemt. Na het verwijderen van de hechtingen is het eerste resultaat van de behandeling al zichtbaar.

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie?

Ieder gezicht is anders en ieder herstel verloopt hierdoor anders. Vaak is de eerste week na de ooglidcorrectie de huid wat verkleurd en verdikt. Door voldoende te koelen kan dit worden tegengegaan. Na een week, wanneer de hechtingen verwijderd worden, is het eerste resultaat zichtbaar. Op de pagina’s van de boven– en onderooglidcorrectie vindt u meer informatie over het herstel per behandeling.

Is een ooglidcorrectie pijnlijk?

Tijdens de boven– of onderooglidcorrectie word je verdoofd. Van de behandeling zelf voel je dus niks. Na de ingreep kan je last hebben van napijn. Hiervoor kan je medicatie innemen (Ibuprofen of Paracetamol). De behandeling zelf is dus pijnloos, maar achteraf kan er pijn optreden.

Is een ooglidcorrectie blijvend?

Een ooglidcorrectie zorgt voor een langdurig resultaat. Ondanks een ooglidcorrectie is de huid alsnog onderhevig aan verslapping en veroudering van de huid. Hierdoor kunnen de oogleden, ook na een ooglidcorrectie, op latere leeftijd alsnog gaan hangen.

Gratis consult