Totaal
8.9
1109 reviews

Botox tegen tandenknarsen

Tandenknarsen of kaakklemmen komt vaker voor dan u denkt, vooral ’s nachts. Het wordt veroorzaakt door een te sterke kauwspier. Botox is de oplossing!

Botox helpt tegen tandenknarsen of kaaklemmen

U zult na de behandeling verlost zijn van het probleem van tandenknarsen of kaakklemmen. Tandenknarsen of kaaklemmen, ofwel bruxisme, is heel vervelend, want:

  • Er kan slijtage optreden van de tanden en kiezen. Dit kan dusdanig verergeren dat de voortanden niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn bij het lachen.
  • De kauwspieren kunnen door het voortdurend aanspannen van de spieren dikker worden ter plaatse van de kaakhoek. Dit ziet er esthetisch niet mooi uit.
  • Er kan schade ontstaan aan de tanden en kiezen.
  • Gezonde kiezen kunnen breken of barsten, met ernstige pijnklachten als gevolg.
  • Er kan spierpijn optreden in de kauwspieren en er kunnen kaakgewrichtsproblemen ontstaan.
  • De beethoogte van de tanden en kiezen zal verminderen.

Tandenknarsen - bruxisme voor en na

Wat is het resultaat van een Botox-behandeling?

Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.

Wat kost een Botox-behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

BehandelingPrijs
ConsultGratis
Behandeling tandenknarsen of kaakklemmenvanaf€300,-

Hoe gaat een behandeling?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen is eenvoudig en heeft een snel en langdurig resultaat. De arts injecteert met een zeer dun naaldje Botox,Ā Azzalure of Alluzience in de kaakspier. De injecties met Botox voelen slechts licht prikkelend aan. Na de behandeling kunt u uw werkzaamheden direct hervatten. Na afloop van de Botox-behandeling kan de huid wel wat rood en licht geĆÆrriteerd aanvoelen. Koelen kan hierbij helpen. Na een paar uur is het ongemak al verdwenen.

Hoe verloopt de nazorg na een behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

Na een behandeling met Botuline toxine (Azzalure, Alluzience of Botox) is het belangrijk om er goed op te letten dat u niet teveel aan het behandelde gebied komt en u tot ten minste vier uur na de behandeling geen make-up gebruikt om infecties te voorkomen. Dit raden we aan omdat er door het gebruik van de naald kleine gaatjes in de huid ontstaan. Daarnaast raden we aan 12 tot 24 uur na de behandeling niet te sporten en de sauna en/of zonnebank te vermijden. Het duurt namelijk enkele uren voordat de zenuwen de Botox hebben opgenomen.

Het is belangrijk om het eerste uur na de behandeling de geĆÆnjecteerde spier zo veel mogelijk te bewegen en te gebruiken, zodat de Botuline toxine zich zo snel mogelijk in de spier kan nestelen.

Wat zijn de risico’s bij een Botox-behandeling?

Na de behandeling kan de huid wat rood kleuren, zwellen en een stijf of vol gevoel veroorzaken. Deze mogelijke bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren na de behandeling.

Over het algemeen zijn er na het gebruik van Botox geen complicaties, nadelen of gevaren. WƩl is het belangrijk dat de juiste dosering gebruikt wordt. Bij een behandeling aan het voorhoofd of de fronsrimpel bestaat namelijk de mogelijkheid dat het ooglid en/of wenkbrauwen gaan hangen bij een onjuiste dosering of techniek.

Deze risico’s of complicaties komen over het algemeen weinig voor wanneer u zich laat behandelen door een ervaren cosmetisch arts.

Gratis consult met de cosmetisch arts

Elke behandeling start met een vrijblijvend en kosteloos consult. In geval van een Botox behandeling is dit consult erg belangrijk. Onze artsen luisteren naar uw persoonlijke wensen en verwachtingen, analyseren de oorzaak van het probleem en leggen uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. En natuurlijk krijgt u ook alle gelegenheid om vragen te stellen. In overleg met de arts kunt u daarna direct worden behandeld tegen tandenknarsen/kaakklemmen.

Afspraak inplannen

Kan iedereen behandeld worden bij tandenknarsen?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen zal bij iedereen die behandeld wordt werken. In sommige gevallen betekent dit een afname van de symptomen en anderen zijn er volledig vanaf. De duur van de werking van Botox tegen tandenknarsen is afhankelijk van de mate waarop je last hebt van tandenknarsen.

Hoe lang houdt het resultaat van een behandeling tegen tandenknarsen aan?

Het resultaat tegen tandenknarsen houdt, net zoals andere Botox-behandelingen, ongeveer drie tot zes maanden.

Kan Botox ook helpen bij andere kaakgerelateerde problemen?

Ja, Botox kan ook helpen tegen kaakklemmen.

Hoe kan Botox helpen bij tandenknarsen?

Botox kan helpen bij tandenknarsen of bruxisme door de spieren rond de kaak te ontspannen. Hierdoor vermindert de ongewenste kaakklem en het knarsen van de tanden.

Hoe lang is de wachttijd voor de behandeling tegen tandenknarsen?

Er is geen wachttijd voor een behandeling tegen tandenknarsen. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor een consult, bestaat de mogelijkheid om direct behandeld te worden.

Hoe werkt Botox bij tandenknarsen?

In deze video vertelt drs. Ludlage meer over het gebruik van Botox wanneer je last hebt van tandenknarsen.

Hoeveel kost een Botox-behandeling voor tandenknarsen?

Een behandeling is mogelijk vanaf 300 euro. Tijdens een consult wordt er gekeken wat de kosten zijn. Ga uit van 300 euro, uitgaande van een normale dosering Botox.

Is Botox veilig voor de behandeling van tandenknarsen?

Mits goed uitgevoerd is Botox zeer veilig voor de behandeling van tandenknarsen. Zoals bij elke medische behandeling zijn er echter risico’s en mogelijke bijwerkingen verbonden aan Botox-injecties. Daarom is een consult bij een ervaren arts erg belangrijk.

Werkt Botox echt tegen tandenknarsen?

Ja, een Botox-behandeling kan zeer effectief zijn bij tandenknarsen of bruxisme. Het ontspant de spieren die verantwoordelijk zijn voor het knarsen van de tanden en kan de symptomen aanzienlijk verminderen.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van de behandeling tegen tandenknarsen?

Net als bij iedere Botox-behandeling bestaat er een mogelijkheid op risico’s en complicaties bij een behandeling tegen tandenknarsen. De risico’s en complicaties zijn: zeer kleine (speldenprik) bloedinkjes op de injectieplaats, plaatselijke roodheid van de huid, plaatselijke zwelling van de huid, blauwe plek op de plaats van de injecties, allergische reacties en lokale infecties.

In uitzonderlijke gevallen kan er een aangrenzende spier door de behandeling worden aangetast; de werking van Botuline toxine op een aangrenzende spier is tijdelijk en verdwijnt bijna altijd in de loop van enkele weken. De kans dat een aangrenzende spier wordt aangetast is bij een behandeling tegen tandenknarsen erg klein omdat dit een sterke spier betreft.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Botox bij de behandeling van bruxisme?

Mogelijke bijwerkingen van Botox bij de behandeling van tandenknarsen of bruxisme zijn:

  • pijn op de injectieplaats
  • hoofdpijn

In zeer zeldzame gevallen kan er een ongewenst effect op de aangrenzende spieren plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om voor een goede kliniek en arts te kiezen.

Zijn er alternatieven voor Botox bij de behandeling van bruxisme?

Ja, er zijn wat alternatieven voor Botox bij de behandeling van tandenknarsen of bruxisme. De belangrijkste is het dragen van een knarsbitje gedurende de nacht. Dit bitje kan gemaakt worden door de tandarts.

Kan Botox permanent tandenknarsen genezen?

Botox biedt een tijdelijke oplossing voor tandenknarsen, geen permanente. De behandeling kan veilig herhaald worden.

Is de behandeling tegen tandenknarsen pijnlijk?

Nee, in principe hoef je bij behandeling met injectablesĀ geen pijn te ervaren. Aan de injectables wordt tegenwoordig al vaak een pijnstillende stof toegevoegd (lidocaine of xylocaine). De arts kan tevens een creme gebruiken (EMLA) als voorverdoving.

Gratis consult