De kliniek

Tandenknarsen

Nooit meer tandenknarsen of kaakklemmen?

Overdag, maar vooral tijdens uw slaap, tandenknarsen of kaakklemmen komt vaker voor dan u denkt. De tandheelkundige term voor beide vormen is bruxisme. Dit wordt veroorzaakt door een te sterke kauwspier. Door deze spier met een Botuline toxine (Botox) te behandelen, verslapt de spier en krijgt het gezicht weer rust.

Botox helpt tegen tandenknarsen of kaaklemmen

U zult na de behandeling verlost zijn van het probleem van tandenknarsen of kaakklemmen. Tandenknarsen of kaaklemmen, ofwel bruxisme, is heel vervelend, want:

  • Er kan slijtage optreden van de tanden en kiezen. Dit kan dusdanig verergeren dat de voortanden niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn bij het lachen.
  • De kauwspieren kunnen door het voortdurend aanspannen van de spieren dikker worden ter plaatse van de kaakhoek. Dit ziet er esthetisch niet mooi uit.
  • Er kan schade ontstaan aan de tanden en kiezen.
  • Gezonde kiezen kunnen breken of barsten, met ernstige pijnklachten als gevolg.
  • Er kan spierpijn optreden in de kauwspieren en er kunnen kaakgewrichtsproblemen ontstaan.
  • De beethoogte van de tanden en kiezen zal verminderen.

Wat is het resultaat van een Botox-behandeling?

Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.

Wat kost een Botox-behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

Behandeling Prijs
ConsultGratis
Behandeling tandenknarsen of kaakklemmenvanaf€ 225,-

Gratis consult voor een Botox-behandeling?

Elke behandeling start met een vrijblijvend en kosteloos consult. In geval van een injectable-behandeling is dit consult erg belangrijk. Onze artsen luisteren naar uw persoonlijke wensen en verwachtingen, analyseren de oorzaak van het probleem en leggen uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. En natuurlijk krijgt u ook alle gelegenheid om vragen te stellen. In overleg met de arts kunt u daarna direct worden behandeld tegen tandenknarsen/kaakklemmen.

Hoe gaat een Botox-behandeling?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen is eenvoudig en heeft een snel en langdurig resultaat. De arts injecteert met een zeer dun naaldje Botox of Azzalure in de kaakspier. De injecties met Botox voelen slechts licht prikkelend aan. Na de behandeling kunt u uw werkzaamheden direct hervatten. Na afloop van de Botox-behandeling kan de huid wel wat rood en licht geïrriteerd aanvoelen. Koelen kan hierbij helpen. Na een paar uur is het ongemak al verdwenen.

Hoe verloopt de nazorg na een behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

Na een behandeling met Botuline toxine (Azzalure of Botox) is het belangrijk om er goed op te letten dat u niet teveel aan het behandelde gebied komt en u tot ten minste vier uur na de behandeling geen make-up gebruikt om infecties te voorkomen. Dit raden we aan omdat er door het gebruik van de naald kleine gaatjes in de huid ontstaan. Daarnaast raden we aan 12 tot 24 uur na de behandeling niet te sporten en de sauna en/of zonnebank te vermijden. Het duurt namelijk enkele uren voordat de zenuwen de Botox hebben opgenomen.

Het is belangrijk om het eerste uur na de behandeling de geïnjecteerde spier zo veel mogelijk te bewegen en te gebruiken, zodat de Botuline toxine zich zo snel mogelijk in de spier kan nestelen.

Wat zijn de risico’s bij een Botox-behandeling?

Na de behandeling kan de huid wat rood kleuren, zwellen en een stijf of vol gevoel veroorzaken. Deze mogelijke bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren na de behandeling.

Over het algemeen zijn er na het gebruik van Botox geen complicaties, nadelen of gevaren. Wél is het belangrijk dat de juiste dosering gebruikt wordt. Bij een behandeling aan het voorhoofd of de fronsrimpel bestaat namelijk de mogelijkheid dat het ooglid en/of wenkbrauwen gaan hangen bij een onjuiste dosering of techniek.

Deze risico’s of complicaties komen over het algemeen weinig voor wanneer u zich laat behandelen door een ervaren arts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang houdt het resultaat van een behandeling tegen tandenknarsen aan?

Het resultaat tegen tandenknarsen houdt, net zoals andere Botox-behandelingen, ongeveer drie tot zes maanden.

Hoe lang is de wachttijd voor de behandeling tegen tandenknarsen?

Er is geen wachttijd voor een behandeling tegen tandenknarsen. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor een consult, bestaat de mogelijkheid om direct behandeld te worden.

Is de behandeling tegen tandenknarsen pijnlijk?

Nee, in principe hoef je bij behandeling met injectables geen pijn te ervaren. Aan de injectables wordt tegenwoordig al vaak een pijnstillende stof toegevoegd (lidocaine of xylocaine). De arts kan tevens een creme gebruiken (EMLA) als voorverdoving.

Kan iedereen behandeld worden bij tandenknarsen?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen zal bij iedereen die behandeld wordt werken. In sommige gevallen betekent dit een afname van de symptomen en anderen zijn er volledig vanaf. De duur van de werking van Botox tegen tandenknarsen is afhankelijk van de mate waarop je last hebt van tandenknarsen.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van de behandeling tegen tandenknarsen?

Net als bij iedere Botox-behandeling bestaat er een mogelijkheid op risico’s en complicaties bij een behandeling tegen tandenknarsen. De risico’s en complicaties zijn: zeer kleine (speldenprik) bloedinkjes op de injectieplaats, plaatselijke roodheid van de huid, plaatselijke zwelling van de huid, blauwe plek op de plaats van de injecties, allergische reacties en lokale infecties.

In uitzonderlijke gevallen kan er een aangrenzende spier door de behandeling worden aangetast; de werking van Botuline toxine op een aangrenzende spier is tijdelijk en verdwijnt bijna altijd in de loop van enkele weken. De kans dat een aangrenzende spier wordt aangetast is bij een behandeling tegen tandenknarsen erg klein omdat dit een sterke spier betreft.

Hoe werkt Botox bij tandenknarsen?

In deze video vertelt drs. Ludlage meer over het gebruik van Botox wanneer je last hebt van tandenknarsen.

Hier vindt u de meest gestelde vragen. Heeft u het antwoord op uw vraag nog niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 076 – 542 31 54 of stuur ons een mailtje.

Gratis consult