De meeste mensen praten tegenwoordig wat makkelijker over plastische chirurgie, maar sommige ingrepen blijven voor velen toch een gevoelig onderwerp. Ondanks de groeiende populariteit van de schaamlipcorrectie voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk bij het stellen van vragen over deze ingreep. Dit vinden wij erg jammer, want het inlezen over de ingreep en het stellen van de juiste vragen is een belangrijk onderdeel van uw beslissingsproces. Om u alvast vooruit te helpen, geven wij hier antwoord op enkele veelgestelde vragen over de labiacorrectie.
De schaamlipcorrectie is een ingreep die de kleine en/of grote schaamlippen verandert om ongemak tijdens fysieke of seksuele activiteiten te verminderen. Daarnaast neemt het onzekerheid weg die veel vrouwen ervaren omdat ze zich erg bewust zijn van hun ‘probleem’.
Omdat iedere vagina anders is en iedere vagina normaal is, hoeft u niet bang te zijn dat uw schaamlippen afwijken of te groot zijn. Pas wanneer u zelf last heeft van klachten, pijn of een gevoel van schaamte is het verstandig er iets aan te laten doen. In dat geval biedt een schaamlipcorrectie een mooie uitkomst met een natuurlijk resultaat.
Een labiacorrectie wordt vaak onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, hoewel deze ook kan worden uitgevoerd onder algehele verdoving. De plastisch chirurg maakt tijdens de ingreep nauwkeurige incisies om de weefsels bij te snijden en aan te passen. Vervolgens worden de incisies gesloten met fijne, zorgvuldig geplaatste hechtingen. Na de ingreep kunt u gewoon naar huis om te koelen en u te richten op het herstel.
Volledig herstel duurt vaak ongeveer zes weken. De pijn en zwelling verdwijnen na de eerste paar dagen en de meeste vrouwen kunnen na twee tot vier dagen weer aan het werk. Koude kompressen en pijnstilling kunnen helpen om ongemak te verlichten.
Na een schaamlipcorrectie is het belangrijk dat u in ieder geval zes weken wacht voordat u start met scheren of harsen om het risico op letsel te vermijden. Zorg er te allen tijde voor dat u zichzelf volledig laat genezen voordat u start met scheren of harsen om het behandelde gebied te laten herstellen.
Probeer in ieder geval twee weken rustig aan te doen. Na deze periode kunt u weer starten met lichte fysieke inspanning. Activiteiten als fietsen, paardrijden en geslachtsgemeenschap dienen zes weken te worden vermeden omdat sterke wrijving tegen het behandelde gebied kan gaan irriteren.
Hoe lang het litteken zichtbaar is, hangt onder andere af van uw herstel. Voor alle littekens geldt dat ze de eerste maanden nog wat rood kunnen zijn en daarna langzaam wat lichter worden. Wij raden u altijd aan om de instructies voor de nazorg goed op te volgen om een mooi herstel te stimuleren. Vaak is het litteken na enkele maanden niet meer zichtbaar.
Wij raden u aan om voorzichtig te zijn me het gebruik van een tampon. Na 4 weken kunt u voorzichtig een tampon plaatsen. Zorg er wel voor dat u het wondgebied goed schoonhoudt en dat u de tampon tijdig wisselt.
Voordat u een cosmetische ingreep ondergaat is het belangrijk om u goed te laten informeren. Overweegt u de ingreep en heeft u nog aanvullende vragen? Dan kunt u altijd op gratis consult komen bij de behandelend (vrouwelijk) plastisch chirurg. U kunt uw afspraak inplannen door ons contactformulier in te vullen, direct via een online boeking of door te bellen met ons secretariaat.