De kranten staan er vol van. De complicaties naar aanleiding van injectable-behandelingen nemen toe. De langetermijneffecten van het gebruik van semipermanente fillers zijn nog altijd niet duidelijk. In Rotterdam is het Erasmus MC een poli gestart voor mensen die te kampen hebben met uitslag, ontstekingen, bobbels en keiharde vullingen na een behandeling. Jorn Kielman, directeur ABC Clinic, ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. “Cosmetische behandelingen kunnen écht veilig uitgevoerd worden. Daarnaast kunnen we er heel veel moois mee bereiken. Maar de wildgroei in onze branche moeten we absoluut een halt toeroepen. Tot hier en niet verder.”
De cosmetische branche is booming. Steeds meer mensen kiezen voor een behandeling om zich te verfraaien. Maar waar gaat het dan precies mis? Kielman somt de problemen moeiteloos op. “Het begint al met het feit dat artsen onvoldoende gekwalificeerd zijn. Basisartsen, tandartsen, oogartsen, psychiaters, bedrijfsartsen, KNO- of tropenartsen en zelfs schoonheidsspecialisten denken eenvoudig wat bij te kunnen verdienen. Het is echt levensgevaarlijk. Dit soorten mensen zijn veelal niet of onvoldoende bekwaam (en bevoegd, kijkende naar de schoonheidsspecialist) om deze risicovolle behandelingen uit te voeren. Daarnaast zijn er in Europa te veel middelen op de markt (fillers en Botox-merken). Deze producten hebben veelal slechts een CE-keurmerk waarbij nauwelijks gekeken wordt naar de gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Wij maken in onze kliniek dus alleen gebruik van middelen die door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn goedgekeurd. In Amerika gaat het er gewoon veel strenger aan toe.”
Iets anders wat Kielman een doorn in het oog is, is het gestunt met prijzen. “Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Ziet u een injectable-behandeling voor €100,- dan moeten alle alarmbellen afgaan. Dergelijke prijzen kunnen gewoonweg niet. Inmiddels worden dit soort acties gelukkig wel aan banden gelegd. Sinds 15 oktober 2018 is er een reclamecode voor cosmetische behandelingen. Daarin staat onder meer dat reclames niet tot tijdsdruk mogen leiden. En ook mogen ze niet aanzetten tot meer behandelingen. Een goed begin. Maar als ik dan hoor dat de code niet actief gehandhaafd wordt, zakt mijn broek weer af. Wat schieten we er dan mee op? Het moet klaar zijn met al die vrijblijvendheid.”
Als je al deze misstanden op een rij ziet, is het dan nog wel verstandig een cosmetische behandeling te laten uitvoeren? “Absoluut!”, benadrukt Kielman. “Maar laat u vooraf wél goed informeren. Neem dus geen overhaaste beslissingen en laat u niet lokken door kortingen. Check van tevoren de reviews van een kliniek en controleer of een arts BIG geregistreerd is én aangesloten bij een beroepsvereniging. Vraag daarnaast ook hoeveel ervaring een arts heeft met het toedienen van injectables. Kies verder bij voorkeur voor een kliniek waar ook plastisch chirurgen werkzaam zijn, dus niet enkel cosmetisch artsen. De samenwerking tussen artsen en chirurgen in een kliniek is een voordeel voor de consument voor een optimaal advies. Niet altijd is een injectable-behandeling namelijk de juiste oplossing, soms is een chirurgische ingreep een betere keuze. Daar moet een consument altijd goed en eerlijk over ingelicht worden. Vraag verder altijd na met welke producten een arts werkt en maak altijd gebruik van alle nacontroles. O ja, tot slot … zorg dat een arts voldoende tijd voor u neemt. Een goede arts heeft écht geen haast.”
Voor meer informatie over de keuze voor een arts of privekliniek kunt u dit blog lezen.