De kliniek

Bruxisme

Last van bruxisme of tandenknarsen?

Veel mensen hebben last van bruxisme, oftewel tandenknarsen. Dit kan zowel overdag als in uw slaap voorkomen. Botox is de oplossing!

Wat kost een behandeling tegen bruxisme?

Behandeling Prijs
ConsultGratis
Behandeling bruxismevanaf€ 225,-

Gratis consult?

Een consult is gratis en vrijblijvend. Bel 076 – 542 31 54 of klik hier voor het maken van een afspraak. Tijdens een consult worden uw wensen en verwachtingen besproken en adviseren wij u graag. Ook heeft u tijdens dit consult alle tijd om vragen te stellen over bruxisme en de behandeling hiervan.

Botox helpt u van bruxisme af

Bruxisme kan verholpen worden met Botox (of een andere Botuline toxine als Azzalure). Bruxisme is een vervelend probleem dat grote gevolgen kan hebben. Zo kunnen uw tanden en kiezen gaan slijten, kan tandglazuur worden aangetast, kunnen vullingen breken en kunnen kiezen gaan barsten wat zeer pijnlijk kan zijn. Er kunnen ook kaakgewrichtsproblemen ontstaan en de beethoogte van tanden en kiezen kan erdoor verminderen. Ook kunnen de kauwspieren dikker worden door herhaaldelijke aanspanning. Dit ziet er niet mooi uit.

Hoe gaat een Botox-behandeling tegen bruxisme?

Een Botox-behandeling tegen bruxisme is eenvoudig en heeft een snel en langdurig resultaat. De arts injecteert met een zeer dun naaldje Botox of Azzalure in de kaakspier. De injecties met botox voelen slechts licht prikkelend aan. Na de behandeling kunt u uw werkzaamheden direct hervatten. Na afloop van de Botox-behandeling kan de huid wel wat rood en licht geïrriteerd aanvoelen. Koelen kan hierbij helpen. Na een paar uur is het ongemak al verdwenen.

Hoe verloopt de nazorg na een behandeling tegen bruxisme?

Na een behandeling met Botuline toxine (Azzalure of Botox) is het belangrijk om er goed op te letten dat u niet teveel aan het behandelde gebied komt en u tot ten minste vier uur na de behandeling geen make-up gebruikt om infecties te voorkomen. Dit raden we aan omdat er door het gebruik van de naald kleine gaatjes in de huid ontstaan. Daarnaast raden we aan 12 tot 24 uur na de behandeling niet te sporten en de sauna en/of zonnebank te vermijden. Het duurt namelijk enkele uren voordat de zenuwen de Botox hebben opgenomen.

Het is belangrijk om het eerste uur na de behandeling de geïnjecteerde spier zo veel mogelijk te bewegen en te gebruiken, zodat de Botuline toxine zich zo snel mogelijk in de spier kan nestelen.

Wat zijn de risico’s bij een Botox-behandeling?

Na de behandeling kan de huid wat rood kleuren, zwellen en een stijf of vol gevoel veroorzaken. Deze mogelijke bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren na de behandeling. Over het algemeen zijn er na het gebruik van Botox geen complicaties, nadelen of gevaren. Wél is het belangrijk dat de juiste dosering gebruikt wordt. Bij een behandeling aan het voorhoofd of de fronsrimpel bestaat namelijk de mogelijkheid dat het ooglid en/of wenkbrauwen gaan hangen bij een onjuiste dosering of techniek.

Deze risico’s of complicaties komen over het algemeen weinig voor wanneer u zich laat behandelen door een ervaren arts.

Wat is het resultaat van een Botox-behandeling tegen bruxisme?

Het effect van Botox tegen bruxisme is na twee tot zes dagen merkbaar. Het tandenknarsen is voorbij. Uw kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling veilig te herhalen.

Bekijk resultaten

Wat kost een behandeling tegen bruxisme?

Behandeling Prijs
ConsultGratis
Behandeling bruxismevanaf€ 225,-

Gratis consult?

Een consult is gratis en vrijblijvend. Bel 076 – 542 31 54 of klik hier voor het maken van een afspraak. Tijdens een consult worden uw wensen en verwachtingen besproken en adviseren wij u graag. Ook heeft u tijdens dit consult alle tijd om vragen te stellen over bruxisme en de behandeling hiervan.

Veelgestelde vragen

Hoe lang houdt het resultaat van een behandeling tegen tandenknarsen aan?

Het resultaat tegen tandenknarsen houdt, net zoals andere Botox-behandelingen, ongeveer drie tot zes maanden.

Hoe lang is de wachttijd voor de behandeling tegen tandenknarsen?

Er is geen wachttijd voor een behandeling tegen tandenknarsen. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor een consult, bestaat de mogelijkheid om direct behandeld te worden.

Is de behandeling tegen tandenknarsen pijnlijk?

Nee, in principe hoef je bij behandeling met injectables geen pijn te ervaren. Aan de injectables wordt tegenwoordig al vaak een pijnstillende stof toegevoegd (lidocaine of xylocaine). De arts kan tevens een creme gebruiken (EMLA) als voorverdoving.

Kan iedereen behandeld worden bij tandenknarsen?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen zal bij iedereen die behandeld wordt werken. In sommige gevallen betekent dit een afname van de symptomen en anderen zijn er volledig vanaf. De duur van de werking van Botox tegen tandenknarsen is afhankelijk van de mate waarop je last hebt van tandenknarsen.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van de behandeling tegen tandenknarsen?

Net als bij iedere Botox-behandeling bestaat er een mogelijkheid op risico’s en complicaties bij een behandeling tegen tandenknarsen. De risico’s en complicaties zijn: zeer kleine (speldenprik) bloedinkjes op de injectieplaats, plaatselijke roodheid van de huid, plaatselijke zwelling van de huid, blauwe plek op de plaats van de injecties, allergische reacties en lokale infecties.

In uitzonderlijke gevallen kan er een aangrenzende spier door de behandeling worden aangetast; de werking van Botuline toxine op een aangrenzende spier is tijdelijk en verdwijnt bijna altijd in de loop van enkele weken. De kans dat een aangrenzende spier wordt aangetast is bij een behandeling tegen tandenknarsen erg klein omdat dit een sterke spier betreft.

Hoe werkt Botox bij tandenknarsen?

In deze video vertelt drs. Ludlage meer over het gebruik van Botox wanneer je last hebt van tandenknarsen.

Hier vindt u de meest gestelde vragen. Heeft u het antwoord op uw vraag nog niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 076 – 542 31 54 of stuur ons een mailtje.

Gratis consult