Totaal
8.9
1176 reviews

Bruxisme

Bruxisme, ofwel tandenknarsen, komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen, overdag, maar vooral ook ’s nachts. Wat kun je er allemaal tegen doen?

Wat is Bruxisme

Heb je ooit gemerkt dat je je tanden stevig op elkaar klemt of zelfs hard op elkaar knarst. Dit kan zowel overdag voorkomen tijdens stressvolle momenten als ’s nachts terwijl je slaapt? Dit fenomeen staat bekend als bruxisme, en het kan meer schade aanrichten dan je zou denken. De definitie ervan is het onbewust samenknijpen of krachtig over elkaar schuren van de tanden.

Soorten bruxisme

Er zijn 2 soorten:

Waakbruxisme: dit is het klemmen en knarsen van tanden terwijl je wakker bent. Het wordt veelal veroorzaakt door stress of angst.

Slaapbruxisme: dit gebeurt tijdens je slaap en is vaak moeilijker te controleren. Het wordt vaak geassocieerd met slaapstoornissen en kan schade aanrichten aan je gebit. Veelal krijgen mensen van hun partner te horen dat ze tandenknarsen. Er zelf achter komen is lastig omdat je slaapt. Tandproblemen worden dan vaak gerelateerd aan andere zaken.

Gevolgen van Bruxisme

Zoals al aangegeven kan Bruxisme in sommige gevallen aanzienlijke schade veroorzaken:

  • Tandslijtage: Het herhaaldelijke tandenknarsen en klemmen van kaken kan leiden tot ernstige slijtage van het tandglazuur, wat kan resulteren in gevoeligheid en zelfs tandbreuk.
  • Kaakpijn en -stoornissen: het leidt tot pijn in de kaakspieren. Dat kan zelfs leiden tot een gewrichtsstoornis, die kaakpijn, moeite met kauwen en andere problemen veroorzaakt.
  • Hoofdpijn: Het constante drukken en knarsen van tanden kan spanning in de spieren rond het hoofd veroorzaken, wat kan resulteren in chronische hoofdpijn, spanningshoofdpijn of migraine.
  • Slaapstoornissen: het kan leiden tot verstoorde slaap, zowel voor de persoon zelf als voor de partner, vanwege het harde geluid dat wordt geproduceerd.

 

Effectieve oplossingen bij bruxisme

Gelukkig zijn er diverse manieren om er iets tegen te doen:

Bitje tegen kaakklemmen

Tandartsen kunnen op maat gemaakte knarsbitjes, kaakklem bitjes of anti knarsbitjes maken die gedragen kunnen worden tijdens het slapen. Deze helpen om de druk op de tanden te verminderen en slijtage te voorkomen.

Stressbeheersing

Aangezien stress een belangrijke trigger is, kunnen ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en diepe ademhaling helpen om stressniveaus te verlagen.

Aanpassing van levensstijl

Het verminderen van cafeĆÆne, alcohol en het vermijden van kauwgom of hard voedsel kan de spanning op de kaakspieren verminderen.

Gedragstherapie

In sommige gevallen kan gedragstherapie helpen om het onbewuste gedrag van tandenknarsen aan te pakken.

Botox

Veel mensen weten niet dat Botox een zeer goede oplossing is tegen kaakklemmen en tandenknarsen.

De behandeling met Botox bij bruxisme

Botox, een afkorting van botuline toxine, staat bekend om zijn vermogen om spieren tijdelijk te ontspannen. Bij bruxisme kan Botox worden ingezet om de spieren rond de kaak te ontspannen en zo het onbewuste tandenknarsen en klemmen te verminderen.

Hoe werkt Botox bij bruxisme?

Botox wordt door een ervaren arts in de kaakspieren geĆÆnjecteerd die verantwoordelijk zijn voor het tandenknarsen en klemmen van de kaken. Door deze spieren te ontspannen, wordt de kracht verminderd waarmee de tanden op elkaar worden gedrukt. Dit resulteert in een afname van de schadelijke effecten van bruxisme, zoals tandenslijtage, kaakpijn en hoofdpijn.

Bruxisme

Voordelen van Botox als behandeling

  • Gerichte aanpak: Botox biedt een gerichte aanpak, waarbij alleen de specifieke spieren die bij bruxisme betrokken zijn, worden behandeld.
  • Snelle resultaten: De effecten van Botox zijn meestal binnen enkele dagen merkbaar en kunnen enkele maanden aanhouden voordat een nieuwe behandeling nodig is.
  • Minimaal invasief: Botox-injecties zijn minimaal invasief en worden over het algemeen goed verdragen door cliĆ«nten.

Hoewel Botox een veelbelovende oplossing is voor bruxisme, is het van cruciaal belang om te kiezen voor een ervaren cosmetisch arts die dagelijks met Botox werkt.

Wat is het resultaat van een behandeling?

Het effect van Botox tegen bruxisme begint na 2 tot 6 dagen. Het tandenknarsen zal verminderen of verdwijnen. Uw kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling veilig te herhalen. Dat is eigenlijk het enige nadeel van deze behandeling: je moet het herhalen.

Wat kost een behandeling met Botox?

BehandelingPrijs
ConsultGratis
Behandeling bruxisme (tandenknarsen)vanaf€300,-

Kent Botox risico’s?

Na de behandeling kan de huid wat rood kleuren, zwellen en een stijf of vol gevoel veroorzaken. Deze mogelijke bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren na de behandeling. Over het algemeen zijn er na het gebruik van Botox geen complicaties, nadelen of gevaren. WƩl is het belangrijk dat de juiste dosering gebruikt wordt voor de behandeling. Dit verschilt per persoon.

Deze risico’s of complicaties komen amper voor wanneer u zich laat behandelen door een ervaren cosmetisch arts (KNMG).

Gratis consult met een ervaren cosmetisch arts?

Een consult bij ABC Clinic is altijd noodzakelijk om zekerheid te kunnen geven over de prijs van de behandeling. Daarvoor moet de cosmetisch arts u dus gezien hebben. Een consult is gratis en vrijblijvend. Bel 076 – 542 31 54 of klik hier voor een consultafspraak. U kunt ook eenvoudig online een afspraak inplannen.

Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Zijn er alternatieven voor Botox bij de behandeling van bruxisme?

Ja, er zijn wat alternatieven voor Botox bij de behandeling van tandenknarsen of bruxisme. De belangrijkste is het dragen van een knarsbitje gedurende de nacht. Dit bitje kan gemaakt worden door de tandarts.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Botox bij de behandeling van bruxisme?

Mogelijke bijwerkingen van Botox bij de behandeling van tandenknarsen of bruxisme zijn:

  • pijn op de injectieplaats
  • hoofdpijn

In zeer zeldzame gevallen kan er een ongewenst effect op de aangrenzende spieren plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om voor een goede kliniek en arts te kiezen.

Kan Botox ook helpen bij andere kaakgerelateerde problemen?

Ja, Botox kan ook helpen tegen kaakklemmen.

Hoe werkt Botox bij tandenknarsen?

In deze video vertelt drs. Ludlage meer over het gebruik van Botox wanneer je last hebt van tandenknarsen.

Is Botox veilig voor de behandeling van tandenknarsen?

Mits goed uitgevoerd is Botox zeer veilig voor de behandeling van tandenknarsen. Zoals bij elke medische behandeling zijn er echter risico’s en mogelijke bijwerkingen verbonden aan Botox-injecties. Daarom is een consult bij een ervaren arts erg belangrijk.

Is de behandeling tegen tandenknarsen pijnlijk?

Nee, in principe hoef je bij behandeling met injectablesĀ geen pijn te ervaren. Aan de injectables wordt tegenwoordig al vaak een pijnstillende stof toegevoegd (lidocaine of xylocaine). De arts kan tevens een creme gebruiken (EMLA) als voorverdoving.

Kan Botox permanent tandenknarsen genezen?

Botox biedt een tijdelijke oplossing voor tandenknarsen, geen permanente. De behandeling kan veilig herhaald worden.

Kan iedereen behandeld worden bij tandenknarsen?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen zal bij iedereen die behandeld wordt werken. In sommige gevallen betekent dit een afname van de symptomen en anderen zijn er volledig vanaf. De duur van de werking van Botox tegen tandenknarsen is afhankelijk van de mate waarop je last hebt van tandenknarsen.

Wat is bruxisme en wat veroorzaakt het?

Bruxisme is een aandoening waarbij een persoon onbewust knarst of met de tanden knarst. Het kan optreden tijdens de slaap (slaapbruxisme) of overdag (waakbruxisme). De exacte oorzaak van bruxisme is niet volledig bekend, maar het kan verband houden met stress, angst, slaapstoornissen, een onjuiste beet, erfelijkheid of een combinatie van factoren.

Werkt Botox tegen bruxisme?

Ja, Botox kan effectief zijn in de behandeling van bruxisme. Door Botox op de juiste manier in de kauwspieren te injecteren, kan het de spieren tijdelijk verzwakken en de onwillekeurige samentrekkingen en krachtige kaakbewegingen verminderen die geassocieerd worden met bruxisme.

De vermindering van spieractiviteit kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals kaakpijn, tandenknarsen en tandenslijtage. Botox kan ook helpen om spanning en stress in de kaak- en gezichtsspieren te verminderen.Het effect van Botox bij de behandeling van bruxisme is meestal tijdelijk en duurt gemiddeld drie tot zes maanden. Op dat moment kan een herhaalbehandeling nodig zijn om de resultaten te behouden.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van bruxisme?

Bruxisme kan verschillende gevolgen hebben, zoals:

Tanden slijten: Het constante knarsen en malen van de tanden kan leiden tot abnormale slijtage van het tandglazuur en tandgevoeligheid.

Kaakpijn en spierspanning: Bruxisme kan pijn en stijfheid veroorzaken in de kaak, het gezicht en de nek.

Hoofdpijn: Regelmatig bruxisme kan hoofdpijn, met name spanningshoofdpijn, veroorzaken.

Temporomandibulaire gewrichtsproblemen (TMJ): Het overmatig belasten van de kaakspieren kan leiden tot problemen met het kaakgewricht, zoals pijn, klikken of beperkte kaakbeweging.

Gratis consult