e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Botox tegen tandenknarsen

Tandenknarsen of kaakklemmen komen vaker voor dan je denkt, zowel overdag als ’s nachts. Het wordt veroorzaakt door een te sterke kaakspier of kauwspier. Botox is de oplossing!

Botox helpt bij tandenknarsen en kaaklemmen

Veel mensen hebben er last van: tandenknarsen, knarsetanden of kaakklemmen. Vervelend, omdat het o.a. leidt tot schade aan je tanden. Veel mensen weten niet dat Botuline toxines (Botox) een oplossing biedt tegen dit probleem. Je zult na een behandeling verlost zijn van het probleem van tandenknarsen of kaakklemmen, ook wel bruxisme genoemd.

Problemen die optreden bij tandenknarsen of kaakklemmen?

 • Er kan slijtage optreden van de tanden en kiezen. Dit kan dusdanig verergeren dat de voortanden niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn bij het lachen.
 • De kauwspieren of kaakspieren kunnen door het voortdurend aanspannen dikker worden ter plaatse van de kaakhoek. Dit ziet er esthetisch niet mooi uit.
 • Er kan schade ontstaan aan de tanden en kiezen.
 • Gezonde kiezen kunnen breken of barsten, met ernstige pijnklachten als gevolg.
 • Er kan spierpijn optreden in de kauwspieren of kaakspieren en er kunnen kaakgewrichtsproblemen ontstaan.
 • De beethoogte van de tanden en kiezen kan verminderen.

 

Wat is de oorzaak van tandenknarsen, knarsetanden of kaaklemmen?

Tandenknarsen is het onbewust en krachtig over elkaar schuiven of klemmen van tanden. Kaakklemmen verwijst naar het krachtig samentrekken van de kauwspieren zonder het tandenknarsen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan tandenknarsen en kaakklemmen:

 • Stress en angst: emotionele stress, spanningen en angst kunnen leiden tot tandenknarsen en kaakklemmen. Het lijkt erop dat het lichaam deze spanningen kan uiten door middel van onbewuste kaakbewegingen.
 • Slaapstoornissen: tandenknarsen en kaakklemmen kunnen geassocieerd zijn met slaapstoornissen zoals slaapapneu of bewegingsstoornissen zoals het rustelozebenensyndroom.
 • Occlusale (beet) afwijkingen: onregelmatigheden in de manier waarop de tanden op elkaar passen (occlusie) kunnen bijdragen aan tandenknarsen en kaakklemmen. Een onjuiste beet kan de kauwspieren overmatig belasten en onbewuste bewegingen veroorzaken.
 • Medicijnen en stimulerende middelen: sommige medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva, kunnen tandenknarsen als bijwerking veroorzaken. Het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en amfetaminen kan ook bijdragen aan deze gewoonten.
 • Levensstijlfactoren: alcoholgebruik, roken en drugs kunnen bijdragen aan tandenknarsen en kaakklemmen.
 • Genetische factoren: Er is enig bewijs dat genetische aanleg een rol kan spelen bij het ontwikkelen van tandenknarsen.
 • Leeftijd: kinderen hebben meer kans om tandenknarsen te ervaren, en de gewoonte verdwijnt vaak naarmate ze ouder worden. Bij volwassenen kan het echter aanhouden.

Hoe verloopt een behandeling?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen is eenvoudig en heeft een snel en langdurig resultaat. Een ervaren cosmetisch arts injecteert met een zeer dun naaldje de Botox in de kaakspier. Deze injecties voelen licht prikkelend aan. Na de behandeling kun je jouw werkzaamheden gewoon weer hervatten. Na afloop van de Botox-behandeling kan de huid wel wat rood en licht geïrriteerd aanvoelen. Koelen kan hierbij helpen. Na een paar uur is het ongemak al verdwenen.

Wat is het resultaat van een behandeling?

Het effect van een Botox-behandeling tegen tandenknarsen is na 2 tot 6 dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen of knarsetanden is voorbij of sterk verminderd en de kaak komt tot rust. Botox blijft 3 tot 6 maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.

Tandenknarsen, kaakklemmen, bruxisme

Wat kost een Botox-behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

BehandelingPrijs
ConsultGratis
Behandeling tandenknarsen of kaakklemmenvanaf€300,-

De nazorg bij een behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

Na een behandeling met Botuline toxine (wij werken met de merken Azzalure, Alluzience en Botox) is het belangrijk om er goed op te letten dat je niet teveel aan het behandelde gebied komt en ten minste 4 uur na de behandeling geen make-up gebruikt om infecties te voorkomen. Dit raden we aan omdat er door het gebruik van het naaldje kleine gaatjes in de huid ontstaan. Daarnaast raden wij de eerste 12 tot 24 uur af te sporten en de sauna en/of zonnebank te bezoeken. Het duurt namelijk enkele uren voordat de zenuwen de Botox hebben opgenomen.

Het is belangrijk om het eerste uur na de behandeling de geïnjecteerde spier zo veel mogelijk te bewegen en te gebruiken, zodat de Botox zich in de spier kan nestelen.

Wat zijn de risico’s van een behandeling?

Na de behandeling kan de huid wat rood kleuren, zwellen en een stijf of vol gevoel veroorzaken. Deze mogelijke bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren na de behandeling.

Over het algemeen zijn er na het gebruik van Botox geen complicaties, nadelen of gevaren. Wél is het belangrijk dat de juiste dosering gebruikt wordt bij de behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen. De kaakspier is bij de een sterker ontwikkeld dan bij de ander en dus kunnen de hoeveelheden verschillen.

Deze risico’s of complicaties komen over weinig voor wanneer je jezelf laat behandelen door een ervaren cosmetisch arts.

Gratis consult met de cosmetisch arts

Elke behandeling start met een consult, ook bij een behandeling tegen tandenknarsen of kaakklemmen. Onze ervaren artsen luisteren naar jouw persoonlijke wensen en verwachtingen, analyseren de oorzaak van het probleem en leggen uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. En natuurlijk krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen. Een consult is gratis en vrijblijvend. Bel 076 – 542 31 54 of klik hier voor een consultafspraak. U kunt ook eenvoudig online een afspraak inplannen.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Kan iedereen behandeld worden bij tandenknarsen?

Een Botox-behandeling tegen tandenknarsen zal bij iedereen die behandeld wordt werken. In sommige gevallen betekent dit een afname van de symptomen en anderen zijn er volledig vanaf. De duur van de werking van Botox tegen tandenknarsen is afhankelijk van de mate waarop je last hebt van tandenknarsen.

Hoe lang houdt het resultaat van een behandeling tegen tandenknarsen aan?

Het resultaat tegen tandenknarsen houdt, net zoals andere Botox-behandelingen, ongeveer drie tot zes maanden.

Kan Botox ook helpen bij andere kaakgerelateerde problemen?

Ja, Botox kan ook helpen tegen kaakklemmen.

Hoe kan Botox helpen bij tandenknarsen?

Botox kan helpen bij tandenknarsen of bruxisme door de spieren rond de kaak te ontspannen. Hierdoor vermindert de ongewenste kaakklem en het knarsen van de tanden.

Hoe lang is de wachttijd voor de behandeling tegen tandenknarsen?

Er is geen wachttijd voor een behandeling tegen tandenknarsen. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor een consult, bestaat de mogelijkheid om direct behandeld te worden.

Hoe werkt Botox bij tandenknarsen?

Door Botox in bepaalde spieren rond de kaak te injecteren, kan het de kracht verminderen waarmee de kaken worden samengeknepen tijdens het tandenknarsen. Hierdoor kunnen de symptomen van tandenknarsen worden verminderd.

Hoeveel kost een Botox-behandeling voor tandenknarsen?

Een behandeling is mogelijk vanaf 300 euro. Tijdens een consult wordt er gekeken wat de kosten zijn. Ga uit van 300 euro, uitgaande van een normale dosering Botox.

Is Botox veilig voor de behandeling van tandenknarsen?

Mits goed uitgevoerd is Botox zeer veilig voor de behandeling van tandenknarsen. Zoals bij elke medische behandeling zijn er echter risico’s en mogelijke bijwerkingen verbonden aan Botox-injecties. Daarom is een consult bij een ervaren arts erg belangrijk.

Werkt Botox echt tegen tandenknarsen?

Ja, een Botox-behandeling kan zeer effectief zijn bij tandenknarsen of bruxisme. Het ontspant de spieren die verantwoordelijk zijn voor het knarsen van de tanden en kan de symptomen aanzienlijk verminderen.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van de behandeling tegen tandenknarsen?

Net als bij iedere Botox-behandeling bestaat er een mogelijkheid op risico’s en complicaties bij een behandeling tegen tandenknarsen. De risico’s en complicaties zijn: zeer kleine rode puntjes op de injectieplaats, plaatselijke roodheid van de huid, plaatselijke zwelling van de huid, blauwe plek op de plaats van de injecties, allergische reacties en lokale infecties.

In uitzonderlijke gevallen kan er een aangrenzende spier door de behandeling worden aangetast; de werking van Botuline toxine op een aangrenzende spier is tijdelijk en verdwijnt bijna altijd in de loop van enkele weken. De kans dat een aangrenzende spier wordt aangetast is bij een behandeling tegen tandenknarsen erg klein omdat dit een sterke spier betreft.

Kan Botox permanent tandenknarsen genezen?

Botox biedt een tijdelijke oplossing voor tandenknarsen, geen permanente. De behandeling kan veilig herhaald worden.

Is de behandeling tegen tandenknarsen pijnlijk?

Nee, een behandeling doet geen pijn. Je voelt een aantal korte prikjes als de Botox wordt geïnjecteerd. Een verdoving is niet nodig.

076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online