e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Bovenooglidcorrectie vergoeding

Wordt een bovenooglidcorrectie vergoed? De kans hierop is erg klein. Wij vertellen je graag meer over de eisen van zorgverzekeraars om in aanmerking te komen.

Bovenooglidcorrectie vergoeding 2024

Volgens de richtlijnen van 2024 wordt een bovenooglidcorrectie alléén vergoed wanneer er sprake is van een medische indicatie. Deze kans hierop is zeer klein. Wanneer je recht hebt op een vergoeding, dan vergoedt de zorgverzekeraar zowel het consult bij de plastisch chirurg als ook de behandeling en controles die volgen.

Een medische indicatie voor een bovenooglidcorrectie?

Een bovenooglidcorrectie wordt dus alleen vergoed wanneer er sprake is van een medische indicatie. Dan moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

  1. Er is sprake van een ernstige gezichtsveldbeperking. Dit betekent dat de onderrand van het bovenste ooglid bij ontspannen, recht vooruitkijkend minimaal 1 millimeter boven het centrum van de pupil hangt (zie afbeelding hieronder).
  2. Er is sprake van verslapte of verlamde bovenoogleden door een geboorteafwijking of chronische ziekte die vanaf de geboorte wordt meegedragen.

Of je een medische indicatie krijgt, wordt vastgesteld door een oogarts in een ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum (een zogenoemde ZBC). Wanneer je denkt aan één van de eisen te voldoen, kun je een afspraak maken bij de huisarts. Deze zal jou doorverwijzen naar het ziekenhuis, kliniek of ZBC. Wanneer de arts een verzoek tot behandeling indient bij de verzekeraar, beslist een medisch adviseur van de verzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Bovenooglidcorrectie vergoeding

Bovenooglidcorrectie vanuit de basisverzekering

De medische indicatie bepaalt of de zorgverzekering de bovenooglidcorrectie vanuit de basisverzekering vergoedt. Wanneer je niet aan de medische indicatie voldoet, zul je de behandeling dus zelf moeten betalen.

Bovenooglidcorrectie vanuit de aanvullende verzekering

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden de bovenooglidcorrectie (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. Ook in dit geval dien je aan verschillende eisen te voldoen. Bij een verzekering vanuit de aanvullende verzekering geldt alleen geen eigen risico.
Wanneer je aan een van de volgende eisen voldoet, is er sprake van noodzaak en kun je de behandeling vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering:

  1. Er is een beperking van het zijwaartse gezichtsveld door het uitgesproken hangen van het bovenooglid of de omliggende huidplooi.
  2. Er is sprake van aantoonbaar onbehandelbaar smetten in de huidplooi van het bovenooglid.
  3. De pupil wordt voor ten minste een derde deel bedekt door het bovenooglid of de overhangende huidplooi.

Vergoeding per zorgverzekeraar

Of jouw verzekeraar de behandeling vanuit de aanvullende verzekering vergoedt, is bij iedere verzekeraar verschillend. Wij raden je aan om de polisvoorwaarden te raadplegen of contact te zoeken met jouw zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden. De zorgverzekeraar moet nadrukkelijk toestemming geven voor de ingreep. Wanneer je deze toestemming niet hebt, bestaat er ook geen recht op vergoeding.

Ben je benieuwd naar de prijs van een bovenooglidcorrectie?

Bekijk de prijzen

Gratis (video)-consult met de plastisch chirurg?

Een consult is in te plannen bij ons in de kliniek of als video-consult. De plastisch chirurg staat tijdens het consult stil bij jouw wensen en verwachtingen, legt uit wat de mogelijkheden zijn en beantwoordt eventuele vragen. Je kunt een consult of video-consult inplannen door ons contactformulier in te vullen, online in te plannen of door te bellen naar 076 – 542 31 54.

Maak een afspraak
076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult