Totaal
9.0
1008 reviews

Het herstel na een schaamlipcorrectie

Overweegt u een schaamlipcorrectie en bent u benieuwd naar het herstel. Op deze pagina vertellen wij u meer over het herstel na een schaamlipcorrectie.

Het verloop na een schaamlipcorrectie

Omdat er oplosbare hechtingen gebruikt worden bij een schaamlipcorrectie of schaamlipverkleining, hoeft u niet terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen. De dag na de ingreep wordt u gebeld door een van onze collega’s om te vragen hoe het met u gaat. Tijdens dit gesprek heeft u nogmaals de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen over het genezingsproces. Ook wordt er een afspraak ingepland voor de nacontrole na drie maanden. Indien u twijfels heeft over uw herstel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Omdat de schaamlippen goed doorbloed zijn, zal het behandelde gebied snel herstellen na uw ingreep. Gemiddeld zal de genezing van de schaamlippen twee weken in beslag nemen. Intensief sporten en seksuele activiteit zijn na zes weken mogelijk. Wij raden u aan om het behandelde gebied na de ingreep goed te koelen om zwelling zoveel mogelijk te beperken. De eerste periode zal het nog wel wat blauw en gezwollen zijn. Dit is een normale reactie en trekt vanzelf weg. Ook zal het litteken in het begin nog vurig van kleur zijn. Het litteken zal op den duur vervagen en minder zichtbaar worden.

Schaamlipcorrectie - schaamlipverkleining - labiacorrectie - labiaplastie - te grote schaamlippen

De nazorg

Wanneer u een schaamlipcorrectie heeft ondergaan, is het belangrijk om de richtlijnen met betrekking tot de nazorg goed op te volgen. Dit bevordert het herstel en zorgt voor een mooie wondgenezing. Uitgebreide richtlijnen met betrekking tot de nazorg ontvangt u voor de ingreep per mail en na de ingreep op papier.

Als eerste reactie zal het behandelde gebied wat blauw kleuren en gezwollen zijn. Dit trekt vanzelf weer weg. Postoperatieve pijn na een schaamlipverkleining of -correctie kan goed bestreden worden met Ibuprofen en Paracetamol. Tot twee weken na de behandeling kan het behandelde gebied wat strak en gespannen aanvoelen. Daarna kan het ook wat gaan jeuken. Dit is een normale reactie en betekent dat het aan het genezen is.

Enkele tips voor de nazorg bij een schaamlipcorrectie:

 • Toiletbezoek
  Wanneer u na het toilet bent geweest is het belangrijk om het behandelde gebied goed af te spoelen met lauw water en het daarna goed droog te deppen.
 • Sporten en zwaar tillen
  Wij raden u aan om in ieder geval drie weken niet te zwaar te tillen of te veel kracht te zetten. Wandelen en bewegen is geen probleem, maar probeer druk zetten écht te vermijden. Zes weken na de behandeling kunt u weer sporten zoals u gewend bent en kunt u weer starten met fietsen. Ook seksuele activiteiten zijn dan weer mogelijk.
 • Douchen
  Na uw ingreep kunt u in principe gewoon douchen. Hierbij is het wel belangrijk om er goed op te letten dat het water niet direct op het behandelde gebied komt en dat het water niet te warm is. Na het douchen is het verstandig om het behandelde gebied goed droog te deppen.
 • Roken
  Wij adviseren bij iedere chirurgische ingreep om enkele weken voor én na een ingreep te stoppen met roken. Roken belemmert het herstel na een behandeling en staat het geneesproces in de weg. Helemaal stoppen is natuurlijk altijd beter.
 • Kleding
  Strakke broeken kunnen zorgen voor druk op het behandelde gebied en zitten hierdoor het genezingsproces in de weg. Draag in het begin wijde kleding om het herstel te bevorderen.

FAQ’s schaamlipcorrectie herstel

Bekijk meer FAQ video's

Schaamlipcorrectie ervaringen

Wanneer u kiest voor een ingreep zoals een schaamlipcorrectie, labiacorrectie of schaamlipverkleining is het belangrijk om ervaringen van anderen te lezen. Verschillende van onze cliënten hebben hun ervaringen gedeeld via kliniekervaringen.nl of ZorgkaartNederland. Hier kunt u op uw gemak ervaringen lezen.

Kliniekervaringen ABC Clinic

 

 

 

Zorgkaart Nederland ABC Clinic

Voor en na foto’s

Omdat het om een delicate zone gaat, hebben wij besloten om geen voor en na foto’s op onze website te plaatsen van schaamlipcorrecties. Tijdens het gratis consult kan de plastisch chirurg foto’s tonen.

Mogelijke complicaties in het herstelproces

Iedere ingreep brengt risico’s met zich mee, zo ook een schaamlipcorrectie. ABC Clinic werkt enkel met ervaren plastisch chirurgen, ook op het gebied van de schaamlipcorrectie. Wanneer u onze richtlijnen voor de nazorg goed opvolgt, verkleint u de kans op complicaties aanzienlijk. Deze ingreep heeft dezelfde algemene risico’s als iedere andere ingreep:

 • Een nabloeding;
 • Wondinfecties;
 • Storingen in de wondgenezing.

Een andere risico bij een schaamlipcorrectie is het opengaan van de wond. Dit kan gebeuren wanneer er te veel spanning op de hechtingen komt te staan. Wanneer u rookt heeft u een grotere kans op een storing in de wondgenezing en het ontstaan van een ontsteking bij het behandelde gebied. Dit kunt u voorkomen door vóór uw ingreep en tijdens het genezingsproces te stoppen met roken. Ook symmetrie is niet 100% te garanderen na een schaamlipcorrectie. Dit komt mede doordat de startsituatie vaak al niet symmetrisch is.

Wanneer u onze adviezen voor de nazorg goed opvolgt verkleint u de kans op de verschillende risico’s en complicaties die vastzitten aan de ingreep.

Gratis consult met een (vrouwelijk) plastisch chirurg?

Omdat iedereen anders is, is een consultgesprek bij een schaamlipcorrectie of -verkleining erg belangrijk. Tijdens dit consult staat de plastisch chirurg stil bij uw wensen en verwachtingen en legt uit wat de mogelijkheden zijn. Veel vrouwen wensen een consult met een vrouwelijke chirurg. Dat is mogelijk. U kunt een afspraak inplannen via onze website of door te bellen naar 076 – 542 31 54. Ook kunt u eenvoudig online een afspraak inplannen.

Gratis consult inplannen?
Op welke leeftijd kan een schaamlipcorrectie uitgevoerd worden?

Cosmetische correcties mogen pas vanaf achttien jaar en moeten door de plastisch chirurg ook noodzakelijk geacht worden. Dit wordt altijd uitvoerig besproken tijdens een consultgesprek met de plastisch chirurg.

Welke narcose kan ik verwachten bij een schaamlipcorrectie?

De schaamlipcorrectie kan onder volledige narcose en onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de aard van je probleem en de behandeling die hierbij past. Welke verdoving voor jou noodzakelijk is zal duidelijk worden tijdens het consultgesprek met de behandelend plastisch chirurg. Binnen ABC Clinic voeren wij enkel schaamlipcorrecties uit onder plaatselijke verdoving.

Ziet het resultaat van een schaamlipcorrectie er natuurlijk uit?

Omdat het litteken aan de binnenzijde valt blijft het zichtbare deel van de schaamlippen van littekens bespaard en zal een natuurlijk resultaat het gevolg zijn. Er wordt vanzelfsprekend op gelet dat de symmetrie bewaard blijft. Eventuele asymmetrie (wanneer een schaamlip groter is dan de andere) kan ook gecorrigeerd worden bij een schaamlipcorrectie.

Wat kost een consult?

De kosten van een consult voor plastische chirurgie en injectables binnen ABC Clinic zijn gratis. Dit betreft de fillers, Botox, ooglidcorrecties, oor(lel)correcties en schaamlipcorrecties. Een consult voor liposuctie is € 50,- De consultkosten voor overige vormen van plastische chirurgie  zijn ook €5o,-.

Is er een risico op blijvende pijn of verminderend gevoel na de operatie?

Omdat het litteken na de schaamlipcorrectie aan de binnenzijde ligt, is de kans op blijvende pijn verwaarloosbaar. De gevoeligheid van de schaamlippen en clitoris blijft ook onveranderd na de behandeling. Sommige vrouwen merken zelfs een verbetering qua gevoeligheid omdat het overschot aan huid verwijderd is en de clitoris op deze manier beter gestimuleerd wordt. Eventueel kan hiervoor ook een correctie van overtollige huid over de clitoris uitgevoerd worden.

Wie voert de schaamlipcorrectie uit binnen ABC Clinic?

Bij ABC Clinic worden schaamlipcorrecties altijd uitgevoerd door plastisch chirurgen. Veel vrouwen hebben een voorkeur voor een vrouwelijke plastisch chirurg. Dit is geen probleem, daar wij twee vrouwelijke plastisch chirurgen hebben die deze ingreep uitvoeren.

Gratis consult