e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Fronsrimpel

Een fronsrimpel is de verticale rimpel tussen de wenkbrauwen. Deze rimpel ontstaat door herhaalde samentrekking van de spieren in het voorhoofd.

Wat is een fronsrimpel?

Een fronsrimpel, ook wel glabella genoemd, is een verticale rimpel tussen de wenkbrauwen. Deze rimpel ontstaat door herhaalde samentrekking van de spieren in het voorhoofd, vaak door fronsen of concentreren.

Wat is de oorzaak van een fronsrimpel?

De oorzaak van een fronsrimpel of meerdere fronsrimpels is een complex samenspel van factoren, waaronder:

 • Herhaalde spierbewegingen: Fronsen, knijpen met de ogen en andere expressieve bewegingen kunnen leiden tot de vorming van fronsrimpels.
 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verliest onze huid collageen en elastine, waardoor deze minder stevig wordt. Dit maakt de huid vatbaarder voor rimpels.
 • Zonneblootstelling: Teveel zonblootstelling kan de afbraak van collageen en elastine versnellen, wat leidt tot vroegtijdige veroudering van de huid en rimpelvorming.
 • Roken: Roken versnelt de afbraak van collageen en elastine en kan leiden tot diepere rimpels.

Wat zijn de gevolgen of klachten bij fronsrimpel(s)?

De meeste mensen vinden een fronsrimpel vooral storend omdat het niet mooi is. Het geeft een strenge of boze uitstraling. Naast een esthetisch minder fraai uiterlijk, kunnen fronsrimpels ook leiden tot:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Spanning

Wat zijn de oplossingen?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om fronsrimpels te behandelen:

 1. Botox: Botox kan helpen om de spieren te ontspannen die de fronsrimpel veroorzaken, waardoor de rimpel gladder en minder zichtbaar wordt.
 2. Fillers: Fillers kunnen worden gebruikt om de fronsrimpel op te vullen en te egaliseren, waardoor de huid gladder en jonger lijkt.
 3. Skinresurfacing: Skinresurfacing-behandelingen, zoals laserbehandeling of chemische peelings, kunnen de textuur van de huid verbeteren en de zichtbaarheid van fronsrimpels verminderen.
 4. Microdermabrasie: Microdermabrasie is een exfoliërende behandeling die de bovenste laag van de huid verwijdert, waardoor rimpels minder zichtbaar worden.

Welke oplossing is het beste?

De beste oplossing voor een fronsrimpel is Botox, eventueel gecombineerd met een filler. Veelal is Botox voldoende voor een mooi resultaat. Het is belangrijk om te overleggen met een ervaren cosmetisch arts om te bespreken welke optie het beste bij u past.

076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online