e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Liposuctie herstel

Na een liposuctie is het belangrijk om goed te herstellen om optimale resultaten te behalen en complicaties te voorkomen. Je leest er hier meer over.

Algemeen herstel liposuctie

Na een liposuctie is het belangrijk om voldoende rust te nemen en de instructies van de arts of chirurg nauwkeurig op te volgen. Hier zijn enkele algemene tips voor een succesvol liposuctie herstel:

  • Opvolgen van nazorginstructies: Luister goed naar de instructies die je hebt gekregen met betrekking tot de wondverzorging, het dragen van drukkleding en het vermijden van intense activiteiten.
  • Gebruik van drukkleding: Draag de voorgeschreven compressiekleding om zwelling te verminderen en de genezing te bevorderen.
  • Hydratatie en voeding: Drink voldoende water en eet gezonde voeding om het herstelproces te ondersteunen.
  • Beweging: Begin langzaam met lichte activiteiten zoals wandelen om de bloedcirculatie te bevorderen, maar vermijd intensieve trainingen. Dit staat allemaal in de instructies die je hebt meegekregen en wordt ook verteld tijdens het consultgesprek.

Herstel na een liposuctie of liposculptuur in dagen en weken

Na een liposuctie behandeling of liposculptuur is het belangrijk om goed te rusten en te herstellen. De hersteltijd varieert per persoon en is afhankelijk van de behandelde zones, de hoeveelheid verwijderd vet en de gebruikte techniek. In het algemeen ziet het herstel er als volgt uit:

De eerste 24-48 uur:

Je kunt (lichte) pijn, zwelling, blauwe plekken en gevoelloosheid ervaren in de behandelde zones. Je draagt ​​een compressiekleding om de zwelling te verminderen en de huid te ondersteunen. De pijn verschilt per persoon en is afhankelijk van de zones. Daarnaast krijg je pijnstilling mee mocht dat nodig zijn.

De eerste week:

De pijn en zwelling nemen geleidelijk af. Je mag lichte activiteiten hervatten, zoals wandelen en huishoudelijk werk. Vermijd zware inspanning en sporten.

De tweede week:

De meeste blauwe plekken en zwelling zijn verdwenen. Je mag je normale activiteiten hervatten, met uitzondering van zware inspanning.

De derde tot zesde week:

De huid past zich geleidelijk aan het nieuwe contouren van het lichaam aan. Je mag weer beginnen met sporten, maar bouw de intensiteit geleidelijk op.

Volledig herstel:

Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat het definitieve resultaat van de liposuctie zichtbaar is.

Herstel per gebied

Het herstel na een liposuctie verschilt per persoon en is ook afhankelijk van het gebied wat behandeld is en de grootte of zwaarte van de ingreep.

Liposuctie buik herstel

Het herstel na een liposuctie van de buik verloopt in principe zoals hierboven beschreven. Echter, buikspierpijn is een veelvoorkomende klacht na deze ingreep. Deze pijn kan 1 tot 2 weken aanhouden en kan worden verlicht met pijnstillers. Het is belangrijk om tijdens de eerste weken na de operatie zoveel mogelijk rechtop te zitten en te slapen om druk op de buikspieren te verminderen.

Liposuctie benen herstel

Na een liposuctie van de benen is het belangrijk om veel te rusten en de benen te koelen. Je mag de eerste dagen niet lang staan ​​of lopen. Na een paar dagen mag je weer lichte activiteiten hervatten, zoals wandelen. Het is belangrijk om drukkleding te dragen om de zwelling te verminderen. Na een week mag je, als het lukt, weer autorijden en fietsen. Na twee weken mag je ook weer zwemmen.

Herstel liposuctie onderkin

Het herstel na een liposuctie van de onderkin is relatief kort. De zwelling en blauwe plekken na een liposuctie van de onderkin verdwijnen meestal binnen een week tot 10 dagen. Je mag de eerste dagen zachte voeding eten en niet te hard praten of lachen. Na een paar dagen mag je je normale activiteiten hervatten.

Tips voor een spoedig herstel na een liposuctie of liposculptuur

  • Rust voldoende.
  • Drink veel water.
  • Eet gezond.
  • Vermijd alcohol en roken.
  • Draag compressiekleding.
  • De eerste twee dagen: koel de behandelde zones.

Mogelijke liposuctie complicaties

Na liposuctie kunnen verschillende complicaties optreden, hoewel ze over het algemeen zeldzaam zijn. Enkele mogelijke complicaties na een liposuctie zijn:

Infectie:

Liposuctie is een chirurgische ingreep, wat betekent dat er altijd een risico op infectie bestaat. Het is belangrijk om de voorgeschreven antibiotica te nemen en de wondverzorgingsinstructies van uw chirurg nauwkeurig op te volgen om het risico op infectie te minimaliseren.

Hematoom:

Dit is een ophoping van bloed onder de huid als gevolg van een beschadigd bloedvat tijdens de operatie. Het kan leiden tot zwelling, pijn en blauwe plekken. Kleine hematomen kunnen vanzelf oplossen, maar grotere kunnen mogelijk medische interventie vereisen.

Asymmetrie of ongelijkmatige contouren:

Hoewel zorgvuldige planning en uitvoering van de procedure asymmetrie kunnen minimaliseren, bestaat er altijd een risico op ongelijke vetverwijdering of ongelijke contouren na liposuctie.

Veranderingen in huidgevoeligheid:

Tijdelijke veranderingen in huidgevoeligheid, zoals gevoelloosheid, tintelingen of overgevoeligheid, kunnen optreden na liposuctie als gevolg van beschadiging van zenuwen tijdens de ingreep. In de meeste gevallen verdwijnen deze veranderingen na verloop van tijd vanzelf.

Trombose en longembolie:

Dit zijn ernstige, maar zeldzame complicaties die kunnen optreden als gevolg van een verhoogd risico op bloedstolsels na een operatie. Het is belangrijk om vroegtijdige tekenen van trombose of longembolie, zoals zwelling, roodheid of pijn in de benen, of kortademigheid en pijn op de borst, onmiddellijk aan de arts te melden.

Ervaringen liposuctie herstel

Wij begrijpen dat een behandeling spannend kan zijn. Het kan nuttig zijn om ervaringen van anderen te lezen die een liposuctie hebben ondergaan. Zo kun je een beter inzicht krijgen in het herstelproces na liposuctie. Veel mensen delen hun ervaringen, inclusief voor-en-na foto’s, online of in forums. Op Kliniekervaringen.nl, Google reviews en Zorgkaart Nederland leest u verschillende ervaringen van de behandeling.

liposuctie herstel

herstel liposuctie

 

Wanneer mag je weer sporten na een liposuctie?

Het wordt meestal aanbevolen om na ongeveer 2-4 weken na de liposuctieprocedure te beginnen met lichte sportieve activiteiten. Intensieve trainingen mogen na 6 weken weer. Wandelen mag overigens al snel na de ingreep al moet je de eerste tijd rustig aan doen en voldoende rust nemen.

Wanneer mag je weer werken na liposuctie?

De hersteltijd na liposuctie varieert afhankelijk van de omvang van de procedure en jouw individuele herstel. Over het algemeen kun je na een paar dagen tot een week terugkeren naar licht werk, maar activiteiten die fysieke inspanning vereisen, moeten worden de eerste weken vermeden worden. Bespreek dit met de arts tijdens het consult.

Vrijblijvend consult met een zeer ervaren specialist?

Bij ABC Clinic starten we een liposuctie altijd met een vrijblijvend consult in onze kliniek. De arts of chirurg staat stil bij jouw wensen en verwachtingen, legt uit wat de mogelijkheden zijn en beantwoordt al jouw vragen, ook over het herstel na een ingreep. Let op: de behandeling vindt plaats bij de arts of chirurg in zijn kliniek, in dit geval Brussel of Antwerpen, niet in Breda. Ook dit wordt tijdens het consult met je besproken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bel 076 – 542 31 54 voor een vrijblijvende afspraak of vul het contactformulier in. Je kunt ook eenvoudig online een afspraak inplannen.

Maak een afspraak
076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online