e0uo0c66vbcspuy85sctp9t6au306b

Ptosis (hangend bovenooglid)

Ptosis, ofwel een hangend bovenooglid, kan een vervelend probleem zijn dat zowel esthetisch als functioneel storend is. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk die op deze pagina worden besproken.

Wat is ptosis?

Ptosis, vaak aangeduid als hangend bovenooglid, is een aandoening waarbij één of beide bovenste oogleden naar beneden hangen. Dit kan subtiel zijn of juist zeer opvallend, afhankelijk van de ernst. Ptosis kan op elke leeftijd voorkomen, van geboorte tot op latere leeftijd.

Ptosis

Wat is de oorzaak van ptosis?

Ptosis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, kunnen de spieren die de oogleden optillen, verzwakken.
  • Aangeboren: Sommige mensen worden geboren met een zwakheid in de spieren die de oogleden controleren.
  • Trauma: Beschadiging door een ongeval of operatie kan de oogleden aantasten.
  • Zenuwproblemen: Aandoeningen zoals myasthenia gravis of beschadiging aan de zenuwen die de oogleden aansturen.

Wat zijn de gevolgen van ptosis?

Last hebben van ptosis of een hangend bovenooglid kan diverse gevolgen hebben:

  • Esthetisch gevolg: Ptosis kan zorgen voor een vermoeide of verdrietige uitstraling, wat het zelfvertrouwen kan beïnvloeden.
  • Functioneel gevolg: In ernstige gevallen kan ptosis het zicht belemmeren doordat het ooglid het gezichtsveld blokkeert.
  • Medisch gevolg: Ptosis kan ook leiden tot hoofdpijn en vermoeide ogen doordat men constant de wenkbrauwen optrekt om beter te kunnen zien.

Oplossingen bij ptosis

Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar voor ptosis, variërend van eenvoudige aanpassingen tot chirurgische ingrepen. Hieronder bespreken we twee van de meest effectieve behandelingen.

Oogspieroefeningen en Correctie Brillen

In sommige milde gevallen kunnen oogspieroefeningen helpen om de oogspieren te versterken. Daarnaast kunnen speciale brillen met een ingebouwde mechanische steun het ooglid tijdelijk optillen.

Chirurgische Ingrepen

Voor veel mensen biedt een cosmetische ingreep de meest effectieve en langdurige oplossing. Dit omvat meestal een operatie die bekend staat als ptosis correctie of ooglidcorrectie.

Gratis (video)-consult met een plastisch chirurg?

Elke ptosis correctie of ooglidcorrectie starten we met een vrijblijvend en kosteloos consult met de behandelend plastisch chirurg. Onze ervaren plastisch chirurgen luisteren naar jouw persoonlijke wensen en verwachtingen en leggen uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. Natuurlijk krijg je ook alle gelegenheid om vragen te stellen. Bel voor een gratis consult naar 076 – 542 31 54. Je kunt ook het contactformulier invullen of online een afspraak inplannen.

Maak een afspraak
076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online