Ma t/m Zo
08h00 - 22h00
Teruggebeld worden? Bel mij terug
Tevredenheid (450+reviews) 8,8
Menu
ABC Clinic

Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde behandeling begint bij een goede arts.

Slogan cosmetische behandelingen 21/04/2017

Eindelijk: de overheid, ofwel Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, heeft een slogan laten ontwikkelen die moet waarschuwen tegen de gevaren van een cosmetische behandelingen en plastische chirurgie. Of het nu om Botox, een borstvergroting of mommy makeover gaat, er zitten gevaren aan dergelijke ingrepen. De slogan staat in de nieuwe reclamecode van de Nederlandse Stichting voor de Esthetische Geneeskunde (NSEG). Deze is tot stand gekomen met subsidie van de Nederlandse overheid.

De slogan luidt: Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde behandeling begint bij een goede arts. Slogan cosmetische chirurgie


Alle aanbieders van cosmetische behandelingen en plastische chirurgie moeten de slogan communiceren van het ministerie van Volksgezondheid. En terecht vinden wij van ABC Clinic!

Waarom is het zo belangrijk om een goede arts of plastisch chirurg te vinden voor iets onbenullig als een botoxbehandeling, borstvergroting of liposuctie? Dat lijkt een open deur. Het gaat om je gezicht of lichaam! Echter, toch blijken veel mensen in Nederland in de praktijk te gaan voor de prijs of voor een “goeie deal” en er zijn zelfs mensen die Groupon/Social Deal coupons kopen om bij een geheel onbekende arts in de stoel te belanden.

Waar moet je nu vooral op letten bij het kiezen van een kliniek, arts of plastisch chirurg?  
 • Check of de behandelend arts lid is van een beroepsvereniging voor cosmetisch artsen (bij injectables) of plastisch chirurgen (RGS, checken via de BIG website).
 • Indien de arts of plastisch chirurg geen lid is van de beroepsvereniging controleer dan of deze persoon staat ingeschreven in het BIG register. Is dit niet het geval? Direct melden bij de Inspectie, klik hier!
 • Ga naar een kliniek waar zowel cosmetisch artsen als plastisch chirurgen werken. Wanneer een kliniek alleen maar injectables aanbiedt, dan zal de arts zijn patiënten alleen maar injectables adviseren. Bij ons in de kliniek werken cosmetisch artsen, plastisch chirurgen en huidtherapeuten, die allemaal naar elkaar kunnen doorverwijzen.
 • Check de website van de kliniek. Alle informatie over haar artsen en chirurgen moet duidelijk en in het Nederlands na te lezen zijn.
 • Raadpleeg ervaringssites. Je vindt er vaak nuttige informatie. Vertrouw hier echter weer niet te veel op. Klinieken of artsen met enkel 10en zijn niet geloofwaardig.
 • Vertrouw niet te veel op foto’s, elk lichaam is uniek. Vraag echter wel om foto's bij de arts of chirurg!
 • Maak voor je op consult gaat een vragenlijstje. Stel alle vragen die je op je hart hebt.
 • Zorg voor een consult met de behandelend specialist. Accepteer geen plaatsvervanger en helemaal geen consulent(e) die geen arts is.
 • Informeer naar de toegepaste producten en methodes. Vraag ook hoe vaak de specialist die methode al uitgevoerd heeft.
 • Zorg ervoor dat de arts voldoende tijd voor je neemt. Een goede arts heeft geen haast.
 • Check hoe de nazorg eruitziet. Maak gebruik van alle nacontroles.
 • Betaal niet te veel én niet te weinig. Kwaliteit heeft z’n prijs.
 • Neem geen overhaaste beslissingen. Ook niet als de arts je lokt met hoge kortingen (mag niet eens!).
 • Vraag naar het specialisme van de arts of chirurg. Hoe vaak heeft hij of zij de behandeling al uitgevoerd en is hij of zij dagelijks bezig met deze ingreep.

Nieuwe maatregelen en meer voorlichting

Minister Schippers komt daarnaast ook met maatregelen om de veiligheid van mensen die cosmetische behandelingen of plastische chirurgie ondergaan beter te beschermen. De maatregelen hebben betrekking op voorlichting aan consumenten, regels voor artsen en klinieken en het toezicht door de overheid. Het ministerie van Volksgezondheid schreef hierover:

Cosmetische ingrepen (zowel operatief als niet-operatief zoals bijvoorbeeld injecties met fillers) kunnen leiden tot flinke schade. Door slechte en onveilige producten, onbekwame behandelaren en de risico’s die er altijd zijn bij een ingreep.

Zo is via een nieuwe website van de Rijksoverheid informatie voor consumenten te vinden over cosmetische behandelingen en plastische chirurgie. Ook wordt de wet aangescherpt om duidelijk te maken dat schoonheidsspecialisten niet mogen injecteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt meer mogelijkheden om toezicht te houden op de cosmetische sector.

Logo ABC 2017-2018Terug naar de vorige pagina